Иван Гешев: По средата на Конституционна криза сме

Политика
16:49 - 19 Октомври 2022
2116
Иван Гешев: По средата на Конституционна криза сме

Страната се намира по средата на конституционна криза, защото тя съществува в няколко конституционно уредени органа - в случая не е попълнен Висшият съдебен съвет, от две години не е избран инспекторат към него, не е попълнен съставът на Конституционния съд. Това заяви обвинител №1 от Велико Търново. 

Той заяви, че е ангажиран целият експертен потенциал на прокуратурата, за да се реализира бърза правна реформа. Сред предложенията са изменения в Наказателния кодекс, според които да се отнемат в полза на държавата моторни превозни средства, собственост на водачи, употребили алкохол и наркотици. Внесени са предложения за изменения в НПК, както и за изменение на Закона за движение по пътищата. Става дума за комплексна, реална правна реформа, а не реформа някой да махне някого, за да сложи свой човек, което вече обслужва задкулисието, подчерта Гешев.

Той посочи, че реформата може да стане след експертен разговор в Народното събрание с магистрати, научни работници и представители на гражданското общество, защото, по думите му, в Народното събрание в момента няма хора, които разбират проблематиката.

По отношение на хакерските атаки Гешев посочи, че е притеснителен фактът как прокуратурата е подложена на атака, от една страна, от граждани на руската федерация, а, от друга - от партии, които изповядват евроатлантически ценности, и изрази надежда това да е случайност.