Иван Гешев: Политиците да свалят розовите очила и да видят бума на престъпността (ВИДЕО)

Възпрепятства се търсенето на наказателна отговорност от лица, извършили престъпления, смята главният прокурор

Политика
15:23 - 16 Септември 2022
2559
Иван Гешев: Политиците да свалят розовите очила и да видят бума на престъпността (ВИДЕО)

Ситуацията с престъпността е сериозна, по места, нивата растат до такива от 90-те години. Част от причините са обективни - икономически, социални. Надявам се, българската политическа класа да свали розовите очила и да види това, което виждат българските граждани, бума на престъпността, съобщи главният прокурор Иван Гешев на откриването на Общото събрание на административните ръководители на прокуратури от цялата страна.

"В голямата си част този бум на престъпността се дължи на съзнателни,  надявам се да не е така,  политически действия за възпрепятстване на търсенето на наказателна отговорност от лица, за които се предполага, че са извършили сериозни престъпления", добави той.

И продължи: "По българските пътища се води война. Съзнаваме, че това е въпрос на държавна политика, която липсва, за да бъдат постигнати ефективни резултати".

Гешев съобщи, че след разпоредена проверка на ВАП за състоянието на пътната мрежа, констатацията била, че няма магистрала или първокласен път, който да няма огромни проблеми.

Според него "обективен фактор е, че МВР е в сложна ситуация".

"А ние с МВР сме скачени съдове - ако те не разкрият престъпление, съответно да ни подадат информация, няма как да се развива наказателното производство", добави Гешев.