Иван Гешев представи концепцията си за прокуратурата

"Надграждане и промяна" е лайтмотивът на единствения кандидат за главен обвинител

Топ
14:34 - 13 Август 2019
1711
Иван Гешев представи концепцията си за прокуратурата

Настоящият зам.-главен прокурор Иван Гешев, който е и единствен кандидат за наследник на досегашния обвинител №1 Сотир Цацаров, представи концепцията си за управление на прокуратурата, ако бъде избран за поста. 

В 31 страници Гешев описва подробно какви намерения има към органа, как смята да престуктурира отделни звена, как ще запази приемствеността в институцията, както и как ще си сътрудничи с международните звена. 

"Надграждане и промяна" е лайтмотивът на концепцията му, като в нея са описани и личните мотиви той да иска да е главен прокурор. Той декларира намерения да работи не само с Темида и силовите министерство, както и юридическите среди, но и ще се бори за широк диалог с представителите на научната общност и гражданите. 

Гешев настоява да управлява компетентни, мотивирани и отговорни магистрати и съдебни служители, като за целта обещава да ги стимулира чрез обективни периодични оценки, да актуализира критериите за натовареност и атестиране, да въведе нови практически обучения, да осигури благоприятни условия на труд и поддържане на материалната база, да въведе допълнително материално стимулиране, да оптимизира кадровия ресурс на следствените отдели и НСС чрез преструктуриране и преразпределяне.