Иван Гешев: Разбихме нов канал за мигранти

Новини
12:01 - 29 Юли 2019 (обновена)
4713
Иван Гешев: Разбихме нов канал за мигранти

Номинираният за главен прокурор Иван Гешев съобщи за разбит нов канал за мигранти през Дунав. Те са превеждани през територията на страната, настанявани са във Видин и след това за минути са прехвърляни през реката с лодка, разкри той на извънреден брифинг във връзка с проведена съвместна акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП.

„В района на Витиня е задържан лек автомобил, в който има 9 мигранти – три от тях са деца, три са жени и трима са възрастни мъже. 7 от тях са с иракски произход, двама са иранци. На остров на река Дунав е задържана и част от самата групата, която по това време имала банкет. За задържането й са използвани и катери на ГД „Гранична полиция“, обясни Гешев.

„Важно е да се отбележи, че тази група е поръчала неуспешния палеж на граничното полицейско управление във Видин преди няколко месеца. Тогава бяха задържани двама от евентуалните извършители, които към момента са в следствения арест в град Видин. Тогава разполагахме с информация, че този палеж е поръчан от лидера на групата, която беше задържана днес“, допълни още той.

Гешев уточни, че мигрантите са превеждани през територията на страната, настанявани са във Видин и с моторни лодки са прехвърляни отвъд Дунав в рамките на няколко минути, след което са били поемани от румънски трафиканти.

Лодката, с която преселниците били прекарвани пред Дунав, била доста луксозна, добави Гешев.

Не е тайна, имаме добри контакти с румънската прокуратура и работим по тази акция съвместно, обяви още заместник главният прокурор.

Иначе по повод кандидатурата му за обвинител №1, Гешев отсече: "Трябва да правиш каквото трябва, а пък да става каквото ще". 

Очаквайте подробности! 

Снимка: Агнес Методиева