Иван Гешев: Ще оправдая очакванията (СНИМКИ)

Новини
12:23 - 26 Ноември 2019
5676
Иван Гешев: Ще оправдая очакванията (СНИМКИ)

Ще направя всичко възможно да оправдая очакванията.Това каза пред журналисти Иван Гешев, след като президентът Румен Радев подписа указ за назначаването му за главен прокурор. 

Всеки български гражданин има право да протестира. Всеки изразява мнението си, както смята за правилно. Това каза новоизбраният главен прокурор Иван Гешев след срещата си с президента Румен Радев. "Следва да се притесняват всички, които не спазват закона. Разделителната линия на закона независимо от кой йерархичен кръг са. Трябва да се притесняват тези хора, които нарушават закона. Явно предвид реакцията, която беше по време на процедурата много хора, които се притесняват от закона реагираха. Трябва да се притесняват всички, които не спазват закона и това е във всяка демократична държава", каза още Гешев.

"Това дали някой ме хвалят, дали не ме хвали за мен не е критерий за нищо. Критерият, който следва да е за цялата прокуратура и български прокурори, следователи и съдебни служители дали някой нарушава закона и да следва процедури, които са уредени в закона. Това е критерий, няма друг", посочи още той. "Имам значка на Васил Левски, защото е един от любимите ми национални герои. Не се смятам за него, как мога да се смятам за Левски, никой не може да се сравнява с Левски. Към момента няма да коментирам конкретни съдебни или досъдебни производства. Ще дойде момент. По всички има развитие, по всички се работи. Правосъдието в разумен срок е това, което спазва закона", добави новоизбраният главен прокурор.

На въпрос ще има ли досъдебно производство за БФС Гешев отговори. "Главният прокурор не е недосегаем и не решава всички проблеми в тази държава. Дали ще има конкретно досъдебно производство, дали няма да има. Дали за случая БФС, дали за друг случай решава конкретния прокурор, който е компетентен и прокуратура, която да се произнесе. Това, което категорично смятам да развенчая е митът, който се изгражда с политическа цел. За това, еч главният прокурор е всевластен и разпорежда всичко. Това не е вярно. И това, че е безотговорен също не е вярно. За това, че той контролира всичко също не е вярно. Това е политика", уточни Гешев.

Снимки: Агнес Методиева