Иван Гешев: Ще ударим спекулата!

Новини
12:11 - 16 Март 2020
4681
Иван Гешев: Ще ударим спекулата!

Главният прокурор Иван Гешев проведе работна среща с председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и главния секретар на МВР Ивайло Иванов във връзка с действията по ограничаване разпространението на новия коронавирус COVID-19.

"Целта на днешното кратко изявление е да обясним това, което прави прокуратурата, както и взаимодействието с останалите органи. В прокуратурата беше създаден с моя заповед също национален щаб. Целите са няколко - основно взаимодействие с националния оперативен щаб", обяви главният прокурор.

"В ситуация на извънредно положение съществуват няколко риска, които ще се опитаме да минимализираме. Основният е извършване на престъпления, които са по-специфични в тази ситуация. Престъпления от хора, които са поставени под карантина, престъпления, които може да наречем телефонни измами", добави той.

"Съвместно с МВР сме направили организация за реакция за всеки сигнал по такъв случай", каза още Иван Гешев. "От днес започват масирани проверки на територията на цялата страна, за това, което вие наричате спекула -  за стоки от първа необходимост, медикаменти, дезинфектанти", уточни той.

"За всички нас трябва да е ясно, че икономиката се възстановява. Не така стоят нещата с човешкия живот. Всички ние трябва да направим всичко възможно за запазване на живота и здравето на гражданите, тъй като това е най-важно. Ние сме народ, който е минал през много изпитания, през войни, глад и болести, ще минем и през тази кризисна ситуация при добра организация и мобилизация на всички ресурси на държавата", категоричен е Гешев.

"ВАП осъществява постоянен мониторинг върху контролните органи, от които зависи защитата и здравето на българските граждани", добави главният прокурор.

"Аз се надявам и мисля, че е време държавата в лицето на изпълнителната и законодателната власт, да вземат още по-радикални мерки в рамките на компетентността на правителството и Народното събрание. Мерки, които взимат околни на нас държави. Ние правим всичко, което е от компетенциите на прокуратурата", категоричен е той.

"Контактните и потенциално заразените лица се увеличват с всеки изминал ден и въпросът за карантината е много важен", коментира от своя страна проф. Мутафчийски.

Той спомена и за спекулаката с маските и дезинфектантите, както и с фалшивите новини за определени лекарства.

Снимка: Агнес Методиева