Иван Гешев: В парламента юристите се броят на пръстите на едната ръка

Нужен е експертен дебат за правосъдна реформа, заяви главният прокурор

Политика
15:33 - 19 Октомври 2022
1445
Иван Гешев: В парламента юристите се броят на пръстите на едната ръка

В Народното събрание юристите се броят на пръстите на едната ръка. Нужен е експертен дебат за правосъдна реформа, с магистрати, академичните среди, активни граждани, коментира главният прокурор Иван Гешев пред журналисти във Велико Търново.

"От две години предупреждавам за рушенето на държавността, атаките срещу съдебната власт, липсата на взаимодействие между институциите. Това, което призовавам с писмата си до избраните за народни представители, е най-после да има диалог между институциите, да се решат спешни законодателни проблеми чрез правна реформа.

Прокуратурата е подложена на атака от една страна от граждани на Руската федерация. От друга страна - от едни партии, които изповядват евроатлантически ценности.

Почва да става притеснително, надявам се съвпадението да е случайно. Защо ми искат оставката? Защото повдигнахме обвинения и започнахме наказателни преследвания срещу недосегаеми хора, олигарси, защото бяха обвинени лица за шпионаж в полза на руската федерация, защото решихме проблема с телефонните измами", посочи Гешев.