Иван Гешев възмутен: €10 000 и делото попада при определен съдия

Калин Калпакчиев и Христо Иванов натискали системата за случайно разпределение да се поеме от конкретна фирма

Новини
12:04 - 04 Април 2020
4198
Иван Гешев възмутен: €10 000 и делото попада при определен съдия

Главният прокурор Иван Гешев сезира Европейската комисия (ЕК) за системата за случайно разпределение на делата. Това стана ясно от коментара му пред Нова телевизия.

Одит на системата показа, че тя е компрометирана. 10 000 евро струва делото да попадне при точно определен съдия. Такива слухове се носели в съдебните среди.

Гешев хвърли обвинения към конкретни лица. Калин Калпакчиев и Христо Иванов като министър на правосъдието натискали без обществена поръчка системата за случайно разпределение на делата да се поеме от конкретна фирма, която не е известна в IT средите.

Лозан Панов и присъдружните му дами, както се изрази Иван Гешев, не искали да се одитира системата за случайно разпределение на делата. И тъй като сме били под мониторинг от страна на Брюксел, когато е въведена, главният прокурор се закани:" Ще сезирам Европейската комисия".

Това може да бъде сравнено с коронавирус в съдебната ни система, подчерта той. Това е трагедия, по думите му, защото се засягали хиляди съдби. Гешев изтъкна, че тази фирма явно е филантроп, защото не искала пари за поддръжка.