Иван Гешев: Войната между институциите доведе до трагедията с мигрантите

Установена е цялата дейност на престъпната група, която извършва каналджийство, заяви Борислав Сарафов

Актуални новини
16:23 - 18 Февруари 2023
3059
Иван Гешев: Войната между институциите доведе до трагедията с мигрантите

Националната следствена служба представя подробности по разследването на трагедията с камиона-ковчег, открит край софийското село Локорско.

18 мигранти, сред които едно дете, бяха намерени мъртви в тайник на превозното средство. 34-ма бяха настанени в болница. Трима от пострадалите са в тежко състояние.

В брифинга участват главният прокурор Иван Гешев, Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор по разследването и директор на НСлС, Христо Кръстев, говорител на Софийска градска прокуратура, Атанас Илков, директор на ГДНП, както и Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването.

Иван Гешев заяви, че вчера отново сме влезли в черната статистика на Европа и лошите новини. "Вчера беше един лош ден за България и за нас като българи“, каза той. Главният прокурор пожела успех на колегите в разследването.

"Това, което видяхме - тези 18 загинали млади хора и много други пострадали, са резултат от дезинтеграцията на институциите, от войната между институциите, от съсипването на МВР от един бивш вътрешен министър, от определени т.нар. политически решения, които някои наричат съдебна реформа. Закриха най-сериозния инструмент за борба с организираната престъпност - Специализираната прокуратура.

Резултатите са видими. На 9 месечна база има 50 процента спад на делата за организирана престъпност. Това, което виждаме - организираните групи за трафик на хора, за телефонни измами са резултат от всичко това", каза Гешев и попита дали някой ще се извини на българските граждани.

Обвинител номер 1 заяви, че прокуратурата през тези години се опитва само и единствено да защити българските граждани от престъпността и ще продължи да работи в интерес на българските граждани и обществото.

Борислав Сарафов обясни, че брифингът е в широк формат между различни институции, за да покажат, че са единни и как имат твърдата решимост да работят заедно и да пресекат тази дейност. Часът на брифинга е избран за 16.00 часа, защото точно в 16.00 часа вчера е получен сигнала за инцидента

. За 24 часа в МВР е свършена огромен по обем работа. Извършени са десетки разпити на свидетели, над 20 претърсвания на адреси, назначени са над 30 експертизи, като резултатите от някои от тях вече са готови.

"За 24 часа успяхме да установим цялата престъпна дейност на тази група", каза Сарафов.

Работено е не само по причинената смърт на мигрантите, но по разкриване и документиране на престъпната дейност на групата, която извършва каналдийство на мигранти. Става въпрос за ОПГ, която извършва каналджийство.