Иван Гешев взе на спец надзор водната криза в Перник

Разследването се води срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация

Актуални новини
12:20 - 27 Декември 2019
1506
Иван Гешев взе на спец надзор водната криза в Перник

Прокуратурата е образувала две разследвания за водната криза в Перник, като и двете са взети на специален отчет от главния прокурор. От държавното обвинение съобщиха, че разследването в спецпрокуратурата се води срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация, за това, че в периода 2017 - ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи за водопреносната и водоснабдителната мрежа в общината и за стопанисването на водния ресурс в яз. Студена.

В хода на досъдебното производство следва да се изясни кога е бил достигнат критичният минимум на водата на яз. Студена, имало ли е и какви водни загуби в периода 2017 - 2019 г., дължащи се на амортизирани експлоатационни съоръжения, извършвани ли са метеорологични, хидрологични и воднобалансови оценки на язовира и ако да - кога.

Ще се проверят разрешителните за водовземането и ползването на водите от яз. Студена, дали са пренасочвани водни ресурси към други населени места и промишлени потребители, както и дали е имало незаконосъобразно разходване. Предмет на разследване са действия или бездействия на длъжностни лица във ВиК Перник, Община Перник, Областна администрация и Басейнова дирекция-Западнобеломорски басейн в Благоевград. 

Разследването се води от екип от прокурори от ОП – Перник и служители на ОДМВР – Перник. Извършват се интензивни процесуално – следствени действия на място, разпитват се свидетели.

В хода на разследването следва да се изяснят и евентуални данни за нарушаване на целостта на хидротехническо съоръжение от Паракарийския деривационен (воден) канал в местността „Кокалов егрек), където е отклонявана вода за с. Ярлово, Община Самоков.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследванията са взети на специален надзор. Надзорът ще се извършва лично от прокурор от Отдел „Специализиран“ във ВКП.