Иван Хиновски пред Lupa.bg: Голяма заблуда е, че азерският газ ще ни спаси

Икономика
16:14 - 23 Март 2022
6240
Иван Хиновски пред Lupa.bg: Голяма заблуда е, че азерският газ ще ни спаси

Иван Хиновски е председател на Български енергиен и минен форум. Той има повече от 45 години стаж в енергетиката с опит в областите научни изследвания, проектиране, енергийни политики, иновации, управление на кризи. Участвал е в управление на проекти за изграждане и пускане в експлоатация на енергийни обекти – АЕЦ, ВЕИ, топлофикационни централи, проекти в областта на енергийната ефективност. Към момента е и енергиен експерт към "Има такъв народ". Пред Lupa.bg той говори за това дали може да разчитаме на азерски газ, както твърдят от правителството.

- Г-н Хиновски, правителството обяви, че разчита на азерски газ до края на годината, имаме ли повод за такъв оптимизъм?

- Държавата няма много избор, ние сме длъжни да работим по различни варианти. Това е посоката. Но в случая съм песимист относно инженерните и търговските отношения. Чисто договорно и търговски според мен нещата биха се случили турдно и след време. За да имаме реална диверсификация трябва да се договорят трасета, маршрути, превключвания. За съжаление не мисля, че това би се случило бързо. Желание може и да има у управляващите, но трябва да бъдем реалисти. Има и нещо друго азерският газ също е собственост на "Газпром". Мажоритарен собственик в азерската компания СОКАР е "Газпром". Ако смятаме, че се спасяваме изцяло, като внасяме азерски газ - това е заблуда.

- Преди броени дни премиерът Кирил Петков инспектира газовата връзка между България и Гърция.

- Да, тази връзка е важна и е хубаво, че се работи по нея. Но тя няма спаси положението. Ако трябва да спираме големите доставки по "Турски поток", тази газова връзка няма да ни свърши никаква работа. По тази връзка може да разчитаме на 1 млрд. куб. метра годишно, а на нас ни трябват 3 милиарда.

- Напоследък много неща се изговориха около подновяването на договора ни с "Газпром", който изтича края на годината. Когато му дойде времето какви са ни вариантите?

- Първо, експертите в правителството явно не са наясно, че този догово не е задължително бъде предоговарян. Той може да се удължи. Особено при фосмажорни обстоятелства, договорът може да се удължи, не е нужно да се водят преговори. Удължаването може да е за 6 месеца, за мен това е най-разумното решение. Другите държави в Европа имат възможности за диверсификация, но България няма трябва добре да премисляме нещата. 

- Има ли опасност Русия да се откаже от договорите с нас?

- Не, не мисля. Те няма нищо да спечелят, ако не ни доставят газ, защото ние потребяваме само руски газ и сме добър пазар. Въпреки, че подкрепяме санкциите, няма да се стигне до прекъсване на договорите с Русия. Но така или иначе трябва да се работи в посока да не се получават газови кризи и драстични увеличения на цената. Така или иначе ние си ползваме газ и през лятото. Топлофикациите подават топла вода. Те работят и с електроенергия, за да си избиват разходите. С помощта на това ние плащаме нормални цени на топлата вода.