Иван и Андрей обясняват за "умрелия" сценарист на филма за Гунди

Опосумите няма да обжалват решението на Художествената комисия да им откаже финансиране

Култура
10:43 - 23 Септември 2022
3497
Иван и Андрей обясняват за "умрелия" сценарист на филма за Гунди

"Имаме моралното и правно основание да стопираме процеса, но няма да го направим, защото има талантливи колеги, които са спечелили и те не са виновни за тази ситуация." Това пишат в открито писмо до Националния филмов център Иван Христов и Андрей Арнаудов, продуценти на филма за Гунди с компанията си "Междинна станция 15", след като сценаристът му Емил Бонев бе обявен за мъртъв.

Направи го Дечо Таралежков - член на художествената комисия, която отпуска субсидии за българско кино, като именно това е един от мотивите му да даде ниска оценка за бъдещата лента. Самият Бонев обаче се появи и разсея слуховете, че не е между живите.

Единственото, което продуцентите искат, е комисията "да осъзнава по-добре ролята си в този процес, защото подобни неадекватни решения опорочават доверието в целия конкурс, а именно то е това, което липсва".


Ето текста на писмото, изпратено до изпълнителния директор на НФЦ и лично до Дечо Таралежков - член на националната художествена комисия:

"Пишем това писмо от позицията на продуценти на филма с работно заглавие „Гунди – легенда за свободата“, който кандидатства за държавно финансиране за производство на игрален филм в „Национален филмов център“.

Няма да коментираме оценките и мнението на комисията, независимо дали сме съгласни с него или не. Не можем да пропуснем факта обаче, че един от членовете на националната художествена комисия – господин Дечо Таралежков, е дал оценка на база абсолютно невярна информация. Ниската оценка, с която господин Таралежков направи така, че филмът ни не се класира, е на база два компонента – първият е субективното му лично мнение, което приемаме и не оспорваме, а вторият е грешна фактология, която влияе на цялостното му решение и още по-лошо, която той изобщо не е проверил, а именно:

„Зрителският потенциал на филма на родна територия е безспорен. Продуцентите говорят за 5 години задълбочена работа по проекта, но няма сведения този сценарий да е бил поет от друг сценарист след смъртта на г-н Бонев. Не е идентифицирана нуждата от доразработване на настоящия сценарий.“


За наше голямо щастие господин Емил Бонев е жив и здрав и всекидневно доразвива и доразработва сценария, на който е посветил последните повече от пет години от живота си.

На база на фактологически неправилното заключение, понижило оценката ни, ние имаме моралното и правно основание да стопираме процеса, но няма да го направим, защото има талантливи колеги, които са спечелили и те не са виновни за тази ситуация.

Молим комисията да осъзнава по-добре ролята си в този процес, защото подобни неадекватни решения опорочават доверието в целия конкурс, а именно то е това, което липсва. Доказателство е, че почти всеки конкурс се стопира по различни причини."