Иван Иванов: Даваме на земеделците 300 млн. лв. извънредни помощи

Те ще бъдат раздадени допълнително над тези 143,5 млн.лв., които в момента трябва да се изплатят за последиците от COVID 19, сподели министърът на земеделието

Новини
14:23 - 04 Юни 2022
2482
Иван Иванов: Даваме на земеделците 300 млн. лв. извънредни помощи

300 млн. лв. ресурс за извънредно подпомагане на земеделските производители ще бъдат акумулирани от национално и европейско финансиране, извън редовните средства, които се отпускат, каза на Празника на горнооряховския суджук министърът на земеделието Иван Иванов.

Те ще бъдат раздадени допълнително над тези 143,5 млн.лв, които в момента трябва да започнат да се изплащат във връзка с подпомагането за преодоляване на последиците от COVID-19.

Той заяви, че отпускането на тези средства, които сега ще се изплащат, ще дадат изключително отражение върху цените през лятото. Вървим към понижение на плодове и зеленчуци.

Вторият транш, който сега предвиждаме да се изплати - юли, август, септември, очакваме да даде отражение и на цените през септември, за да няма предвижданото увеличение от 50 на сто. Войната даде отражения на всички фронтове по отношение на хранителните продукти, но инвестицията от страна на държавата и ЕС в размер на 300 млн., които ще направим в следващите 2 месеца неминуемо ще задържи този ценови скок", коментира Иван Иванов.

Ходът с нулевата ставка по ДДС на хляба ще задържи цената му. Според министър Иванов тази година очакваме мното добра реколта от пшеница. Зърнопроизводителите ни ще продължат да изнасят зърно, въпросът е, че цената се повишава заради спрения износ от Русия и Украйна. Няма опасност от зърнена криза в България, увери той.

"Нашата задача е, с новите стратегически планове да стигнем средната европейска субсидия, която се дава, защото начинът, по който беше сключен нашия договор за членство в ЕС, ощети значително нашите земеделски производители. Целта ни е именно с това дофинансиране от страна на държавата с 60% в новия програмен период да покрием именно този дисбаланс. Мисля, че подобна инвестиция от страна на държавата никой не е правил. За 5 години напред да има 60% държавно финансиране, това е изключително огромна крачка. Това правителсто направи революция в подпомагането на земеделските производители", изтъкна земеделският министър.