Иван Иванов на 70: Жив съм и това е чудо! (ГАЛЕРИЯ)

Актуални новини
13:40 - 16 Декември 2021
41743
Иван Иванов на 70: Жив съм и това е чудо! (ГАЛЕРИЯ)

„Жив съм и това е чудо!” Честити 70 на легендата Иван Иванов (16 декември 1951)! Един от най-обичаните български актьори, споделят от Филмотечно кино "Одеон", където върви панорама на негови филми по случай юбилея му.

Роден е в Асеновград. Завършва техникум по механотехника с ниска диплома, заради която не може да влезе нито география, нито в Школата на МВР в Симеоново, нито право. Известно време е радист на софийското летище.

През 1979 завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Димитрина Гюрова, Богдан Сърчаджиев-Бондо и Георги Попов-Попето.

Иван Иванов играе на сцените на Народен театър за младежта (1979 - 1981) и Театъра на българската армия (1981 – 1983). От 1983 е на щат в СИФ „Бояна“. По онова време такива са малцина, като приятеля му Любен Чаталов, Филип Трифонов, Павел Поппандов, Джоко Росич.

Иван Иванов и Янина Кашева във "Всичко е любов"

Макар че завършва ВИТИЗ на „преклонните” 28 години, Иван Иванов още като студент става звезда. Въпреки че се снима в киното от 1972, първата му главна роля се превръща в триумф. Неговият Радо от „Всичко е любов” на Борислав Шаралиев (1979, награда за дебют от СБФД), където е заедно с Янина Кашева, произвежда Иван Иванов в суперзнаменитост. Синеок красавец със западняшка визия, който на всички изглежда и звучи като кореняк софиянец, той е нещо ново в контекста на българското кино. Става любимец на ученичките и жените от всякаква възраст. Както често се случва в киното, ролята на бунтаря създава клише за актьора.

На Радо по някакъв начин приличат героите му от следващата ударна поредица филмови хитове: Асен в „Лавина” (1982) на Ирина Акташева и Христо Писков и Вас в „Комбина” (1982) на Никола Рударов, където са идеалната двойка с красавицата Ваня Цветкова, Траян от „Мярка за неотклонение” (1983) на Мая Вапцарова, когато Иван е само на 32. Той се чувства на върха на света.

Интересен образ е Марин Маринов в „Стената” (1984) на Емил Цанев. Той е млад специалист, икономически директор на строежа на язовирна стена, който вярва в дисциплината и финансовия ред.

Актьорът в "Лавина"

Иван Иванов се бори хем срещу системата, хем срещу себе си. Вече му е доскучало от амплоато. Въпреки това приема ролята на младия учен Сашо с революционен дух в сериала „Нощем с белите коне” на Зако Хеския, който е тв хит. Нещо по-различно, като самоиронична реплика на предишните му герои красавци е неговият горски в новелата „Горски хора” (1984) на Павел Павлов. Другите му ангажименти обаче са в поръчкови продукции – капитан Илиев в „Ударът“ (1981), Симеон в „Борис I” (1985) на Борислав Шаралиев, както и обилно награждаваната роля на комунистическия патриарх Димитър Благоев в „Мечтатели” (1987) на Иван Андонов.

Заедно с Цветана Манева (Вела Благоева) в ролята на Димитър Благоев в "Мечтатели"

Творческата криза и усещането за край на кариерата сполитат неумолимо звездата. Иванов се състарява изведнъж на 37 години, превръща се в напълно различен човек. И киното го забравя за известно време. Всъщност самото то изпада в тежка криза след 10 ноември 1989. На всичкото отгоре в Киноцентъра настъпва икономическа катастрофа, а едни от първите съкратени са актьорите, чиито лица са белязали епохата на соца. Звезди до вчера, изведнъж те се озовават на улицата.

През 90-те години култовият Иван Иванов, загубил и статуса си, и физическата привлекателност, е обречен на мизерия. За да изхранва семейството си е принуден да приема всякакви неща – от озвучаване до тъпи роли в третокласни холивудски продукции. Спасява душата си с писане на стихове и живота в село Оборище заедно със съпругата си Петя Силянова. На къщата му е окачена табела „Дом за отдих от култура”.

Със съпругата Петя Силянова се запознават в първи курс във ВИТИЗ

Съдбата обаче не го е забравила. Снима се като доктора в телевизионния сериал „Гори, гори огънче“ (1994) на Румяна Петкова. През 1999 играе трафиканта Пацо в „Стъклени топчета“ на Иван Черкелов. През 2002 е бос на мутрите в „Асистентът“ на Илия Костов. В „Другият на възможен живот“ (2004) на Румяна Петкова се завръщат на екран заедно с Ваня Цветкова – той е емигранът Лъчезар. През 2007 се появява в тв-сериала на БНТ „Врабците през октомври“ на Анри Кулев.

С Ваня Цветкова в "Комбина"

Синът му Стефан Иванов, известен като рапъра Wosh MC, създава документалния филм „Добре дошъл у дома“ (2007) – 27-минутна сърдечна изповед на актьора за живота в киното и извън него.

Документалният филм „Стоичков“ (2012) на Борислав Колев възкреси Иван Иванов на екрана, за когото модерният ляв признава: „Това е човекът, който е изиграл много важна роля в моя живот“. Оказва се, че „Всичко е любов“ е любимият филм на Христо Стоичков и е дал насока на живота му.

Кино легената уважи премиерата на автобиографичната книга на Христо Стоичков през 2018 г.


След телевизионния сериал „Гори, гори огънче“ Иван Иванов издава първата си книга с разкази и стихове – „Този живот, онзи живот“. После идват още две: „Отговори“ и „Седем часа разлика“.

“Актьорството не е лавина. Не е нито комбина, нито мярка за неотклонение. То е тихо и самотно занимание. И в това е парадоксът: природата му е публична, а се ражда в самота...”.

Във Филмотечно кино „Одеон” върви панорама на Иван Иванов по случай юбилея му. Там ще бъдат показани „Мечтатели”, „Другият наш възможен живот”, „Добре дошъл у дома”, "8% любов", "Небе за всички", "Тест 88".

Кадър от "Лавина"

Иван Иванов получи "Икар 2018" за чест и достойнство 

Актьорът със специалната Награда на София за изключителен принос в киноизкуството, с която го удостоиха от Международния София филм фест през 2015 г.

Президентът Румен Раден награди Иван Иванов с орден „Свети Свети Кирил и Методий“ – огърлие