Иван Иванов: Нинова сама пожела да напусне БСП

Политика
12:18 - 03 Септември 2024
926
Иван Иванов: Нинова сама пожела да напусне БСП

Корнелия Нинова поиска сама да бъде изключена от БСП, като демонстративно отказа да изпълни решение на Националния съвет. Това заяви в "Денят започва" депутатът от БСП Иван Иванов.

"От едно правно нищо няма как да се получават блага. Юристите на "Позитано" правят всичко, за да може този казус да стигне до своя край, защото няма как едно лице, което е пожелало да напусне партията, да продължава да я ръководи.

Със същия успех ако искат, да впишат и Иван Костов за председател на партията".

По думите му на заседанието на Националния съвет са участвали 134 души и е имало кворум. "Тези спекулации не носят нищо добро нито на тези, които ги твърдят, нито на партията. Няма нужда да се свиква конгрес в тази ситуация. Г-жа Нинова с две заявления е пожелала сама да напусне ръководните постове на партията. Ние спазваме устава - три пъти заседава Националният съвет по тази тема и три пъти взима едни и същи решения. Два пъти Нинова не дойде, на третия показа пълно пренебрежение към членовете на партията".

Иванов каза още, че той самият е гласувал само за изключването на Корнелия Нинова, но не и на останалите трима - Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев.

Подписването на споразумението на коалицията от леви партии още се довършва и ще бъде подписано в четвъртък. По думите му забавянето е техническо. "Това ляво обединение отдавна беше чакано от българската общественост. В него ще са минимум 20 партии. Целта ни е да има един политически субект, една коалиция в лявото пространство на тези избори, подобно на това, което стана във Франция".

Всяка политическа формация в новата коалиция ще излъчва свои кандидатури, коалиционният съвет ще заседава, но окончателното решение ще бъде на Националния съвет на БСП. По думите на Иван Иванов всички в БСП знаят за планираната коалиция, "а г-жа Нинова, ако беше присъствала, можеше също да разбере". Регистрацията на БСП и останалите формации в новата коалиция ще бъде внесена от Атанас Зафиров като временен председател, заяви още депутатът.