Иван Иванов размаха местните избори срещу кмета на Садово

Застраховайте си продукцията, съветва земеделският министър

Политика
12:22 - 03 Юни 2022
2399
Иван Иванов размаха местните избори срещу кмета на Садово

Пет милиона лева са предвидени за годината в бюджета, които ще са за обезщетения към земеделските производители заради унищожена реколта от градушки. Тази година държавата ще обезщетява и под 100 процента за пропаднали площи. Това обяви в Народното събрание министърът на земеделието Иван Иванов. И размаха задочно срещу кмета на Садово задаващите се местни избори догодина. 

Поне 11 хиляди декара са унищожени от природното бедствие в община Садово на 31 май, като причината за неизстрелване на ракети е преминаващ пътнически самолет. 

Министър Иванов призова да се подават заявления за обезщетение към служба "Земеделие".

"Към днешна дата предстои да се изхарчат 13,5 милиона лева за покриване на територията на страната за борба с градушките. Призовавам земеделските стопани да застраховат своята продукция, защото държавата всяка година покрива 65% от сумите, които те плащат за застраховки в различни вариации", каза министърът.

В същото време обаче през седмицата след потопа земеделците разкриха, че застрахователите през годините са ги мамили и не са им изплащали дължимите обезщетения при загуба на продукция. Именно това ги е принудило да спрат да внасят премии към компаниите. 

"За мен е изненада как кметът на Садово отблъсква хора да отидат да си подават заявленията, за да бъдат обезщетени. Защо, защо го прави? Ако не е разбрал, да му кажа, че изборите са догодина", каза още Иван Иванов.