Иван Костов: Когато казах, че Доган е проклятието на България, нямаше отзвук

Президентът Радев не разбира ролята си - влиза в междупартийните отношения, критикува го бившият премиер

Новини
09:41 - 02 Октомври 2024
3369
Иван Костов: Когато казах, че Доган е проклятието на България, нямаше отзвук

Истината за процесите в обществото идва в съзнанието на хората, макар и закъсняла. Такава позиция изрази пред бТВ експремиерът Иван Костов. Той вижда изход от сегашната криза – проевропейското обществено мнозинство да упражни още по-голям натиск върху политическите партии.„И ГЕРБ, и ПП, и ДБ, и БСП…  трябва да си дадат сметка, че от тях зависи, няма от кого“, подчерта експремиерът.

По думите му, президентът Румен Радев не разбира ролята си в държавата - вместо да изразява единството и общите ценности на нацията, влиза в сектора на политическите партии, където не му е мястото.  

Тази вечер Иван Костов представя втората част на книгата си „Свидетелства на прехода“ от 18:30 ч. в Зала 3 на НДК. Тя обхваща периода от 2000 г. до 2009 г.

„В периода след управлението Обединените демократични сили беше нанесен тежък удар на участието на висшата номенклатура на Държавна сигурност и на Българската комунистическа партия. Следствие на което, отивайки на власт, представена в тези три партии, се износи много бързо и в края на този период да губи все повече власт и тя да отива в ръцете на организираната престъпност“, заяви той.

“Отиването нагоре – на тази организирана престъпност, по висшите етажи на властта, е фактически мафиотизирането на държавата“, посочи Иван Костов.

"Съдебната власт за мен е тежко уязвена от мафиотизацията и съдии, прокурори, трябва да си го признаят. Те се държат по един много арогантен начин - те са си запушили ушите, затворили са си очите", констатира той. Костов отбеляза, че разбирането за процесите идва със закъснение в обществото ни.

Като пример посочи своите думи, че Ахмед Доган е проклятието на България – тогава те не са били разбрани „Тогава нямаше никакъв отзвук, никой не разбираше какво се говори, общественият дебат не се занимаваше с тези теми.“

Иван Костов цитира и пример от битката с мафията в Италия, показващ , че ключов проблем е хората да разбират, кои са истински лошите и кои са истински добрите. По думите му,  той самият в очите на голяма част от обществото е бил сред лошите.

"Истината, макар и закъсняла, започва да идва. И това се усеща в състава на парламента" - коментира бившият премиер. Според него нагласата в обществото се е променила. Той посочи, че когато България е била приета в НАТО, е натоварила системите ни за сигурност и армията ни със задачи, за които те не са били подготвени – това е причината  за трагедията с в Кербала.

Иван Костов констатира с огорчение, че приемането ни в ЕС се е свело до една дума – „усвояване“ на еврофондове.

„Двата процеса (икономическият и политическият – б.р. ), които трябваше да завършат прехода - политическият процес еволюционно катастрофира и не доведе до изграждане и консолидиране на демокрацията с върховенство на закона. Третият най-ключов процес е промяната на езика, промяната на културата, промяната на мисленето и начина, по който се отнасят към събитията, правата на свободите, как излизат от речника на комунизма и влизат в речника на свободния и демократичен диалог“ - обясни Иван Костов.

По отношение на понятието евроатлантизъм той посочи, че когато евроатлантизмът само се закачва като значка, а се злоупотребява масово с властта, има риск тази дума да се изпразни от съдържание и тя да получи негативни конотации.