Иван Костов: Не бойте се от Радева зима, Виденовата я преживяхме

Политика
14:00 - 22 Октомври 2021
3169
Иван Костов: Не бойте се от Радева зима, Виденовата я преживяхме

"Имаме популизъм на политическото действие, подчинено на страстите на хората. Още на 3-ти септември здравното министерство излезе с план за овладяване на епидемичната криза. Трябва да се извика КСНС и да се питат партиите какви алтернативи предлагат. Това е популизмът, защото нито една партия не казва за затваряне." Това каза бившият премиер Иван Костов пред БНР.

"Напротив, в останалите страни всички са готови да протестират за свободата си и да умрат за нея. Образователната система е най-дисциплинираната. Виждате какво се случва, когато се затварят заведения. Откъде накъде те ще искат толкова дни за дисциплиниране? Не може да даваме отсрочка, защото ще виждаме отново умрели по коридорите".

"Четвъртата вълна на епидемията още не е стигнала мащабите на предишната през април. Мрачният рекорд на починалите обаче се приближава. България е на трето място починали в Европа и по четвърто в света от COVID-19. Нито правителствата на Борисов, нито на Радев служебните кабинети се справят с пандемията. Здравната ни система е изправена пред невъзможност да се справи с кризата. Ако оставим настрана самохвалството, обяснявам си искането на оставката на Стойчо Кацаров на зловреден социалистически синдром от БСП.

Има ли някой, който може да се справи по-добре от това, което прави сегашното служебното правителство? Партиите са обхванати от паника. БСП може да си мисли за затваряне за седмица по модела "Путин", но едва ли ще го направят. За мен опашките, които се извикаха са заради принудата на властите. Тя не се направи по-рано, защото всички, които се изказваха като експерти, твърдяха, че навлизаме по-дълбоко в тази страна. Лявата либерална политика на сегашното правителство и на предишния кабинет не искаха да не закачат личните права на хората. Ние имаме побългаряване на цифровия сертификат. Борис Джонсън предпочете спасяването на живота", каза още той пред БНР.

"Няма някакви причини да се шокираме от това, което наблюдаваме. Покачване на цените има в целия свят. Няма смисъл да се изживяваме като по-страдащи от останалите европейци. Не сме в толкова тежка ситуация, както останалите европейци. Няма смисъл през зимата да изпразваме рафтовете, както във Великобритания. Не може да говорим за Виденова или Радева зима. Имам огромен опит при овладяването на катастрофална криза. Хората, които ни управляват, не могат да четат данните. Първото нещо, което трябва да се направи, е да се изяснят и какви са мащабите. Трябва да се намерят специалисти, които да обяснят на министрите какво означават числата. Стойчо Кацаров отдавна не е под нашето крило и е много далеч от това, което съм казал за справяне с кризите", коментира Иван Костов.