Иван Костов подкрепя протестите

Топ
12:35 - 05 Август 2020
2134
Иван Костов подкрепя протестите

Бившият премиер Иван Костов изказа подкрепа за протестите. Той направи това в интервю за Свободна Европа. "Аз съм сред мнозинството български граждани, а това рядко ми се случва - да съм в мнозинството, което подкрепя протеста", казва той.

Според него в България има здравна и икономическа криза, към които се добавят политическа и съдебна. Бившият премиер оцени като нулеви шансовете на бизнесмена в изгнание Васил Божков в политиката и обясни защо не вярва и на президента Румен Радев.

"Прави се опит за обсебване на протеста. При това жалък опит. Защото наистина е жалко това някой, който е правил стотици милиони от слабостите на хората, защото хазартът е това, да се обръща и да прави партия, да отправя политически послания. Бих използвал много силни думи ако продължа, всички те биха били твърде негативни и не ми се ще да го правя", коментира Костов. 

На въпрос защо не вярва на президента Румен Радев, както обяви в интервю пред БНР, бившият министър-председател отговори така: 

"Моето недоверие към него започва още от разкритията за начина на неговото номиниране, които той никога не опроверга. Говоря за намесата на бившия руски разузнавач Решетников. Недоверието ми минава и през позицията на Румен Радев по време на кампанията за президентски избори, когато той възприемаше 90% от тезите на Кремъл по всички спорни за страната ни въпроси с ЕС и НАТО. След всичко това можем да стигнем и до вдигнатия юмрук пред президентството. Това е партизанския поздрав, който помним от читанките".

В България е необходима радикална реформа на съдебната система, каза още Костов. Според него протестите могат да постигнат исканията си, демонстрантите обаче трябва да се опазят от възможно влияние на олигарси върху тях.