Иван Костов притеснен: ГЕРБ рушат 23-годишна финансова стабилност

Политика
12:52 - 05 Ноември 2020
4428
Иван Костов притеснен: ГЕРБ рушат 23-годишна финансова стабилност

Бившият премиер Иван Костов даде изключително сурова оценка за Бюджет 2021, който е на път да бъде гласуван в пленарната зала. "Руши се 23-годишен политически консесус за финансовата стабилност на страната. Всички разноцветни правителства след 2001 г. са се гордеели с нея. А тя беше постигната от нашето правителство", отсече Костов пред БНР. 

Командира напомни, че сегашният министър на финансите е бил зам.-министър точно по това време и знаел през какви трудности и лишения страната е минала, за да излезе от кризата на Жан-Виденовото управление. "Не разбирам и не знам защо така сега се е съгласил да руши стабилността", коментира той. 

По думите на Костов анализите сочат за драстично погрешно начертана разходна политика. "Всички епидемии са еднократен процес и на тях се отговаря с еднократни кризисни разходи. А ние виждаме повишаване на постоянни разходи. Това е недопустимо като отговор на извънредната ситуация, защото те няма да могат да се намалят, след като епидемията отмине. Това е недопустима разходна политика и ще доведе до тежък дефицит. Това е структурен дефицит и много бързо ще увеличи дълга на страната и лихвените разходи по обслужването му, след което ще настъпи и невъзможност за вътрешните плащания", анализира Костов. 

Той добави, че не е чул никой в ЕС да нарушава до момента бюджетния принцип за неувеличение на постоянни разходи като пенсии, заплати и социално подпомагане, без да има увеличение на приходи. Според него бюджетът е изготвен на база на нереалистични прогнози и това ще доведе до силно ограничаване на публичните инвестиции и/или настъпване на много по-голям от планирания дефицит. 

Според него това е същинската подготовка на управляващите за предстоящите избори. Командира пита управляващите - какво и от кого ще събере приходи след февруари/март, когато кризата ще се задълбочи по неговите прогнози. 

"България има няколко устои - евроатлантическата ни ориентация, фискалната ни стабилност, а те го рушат", бие тревога бившият лидер на ДСБ. И напомни, че политика не е угаждането на този или онзи, а да се намират решения. 

Иначе експремиерът коментира и обезпокояващите параметри на коронакризата у нас, като упрекна управляващите за това, че не са подели никаква подготовка през лятото за справянето й сега. 

"Правят всичко възможно, но силите не са достатъчни, ако мерките се налагат в последния момент.  Моя позната, която изкара COVID-19, казва, във Франция са използвани летните месеци за подготовка на 5000 медицински сестри и 1500 лекари. У нас нищо не се направи, за да се преодолее този дефицит. Занимавам се с тази криза толкова време и виждам, че нещата не се развиват добре", коментира Иван Костов. 

Снимка: Агнес Методиева