Иван Костов: Трябват 80 000 ваксини само за изборите

Бившият премиер се опасява за българския план за възстановяване с парите на Европа

Политика
14:42 - 15 Януари 2021
2419
Иван Костов: Трябват 80 000 ваксини само за изборите

Управлението на здравния сектор е под всякаква критика, на едно от последните места в целия ЕС. А за да имаме относително нормален и безопасен изборен процес, трябва да се предоставят не по-малко от 80 000 ваксини само за членовете на секционните комисии. Изчислението е на бившия премиер Иван Костов, дадено пред журналиста Марио Гаврилов. Командира е категоричен - времето до определената дата за парламентарния вот - 4 април, няма да стигне. 

По повод противопоставянето на лекари и пациенти, Костов коментира, че в момента, в който леглата за инфекциозно болни са се увеличили 8-10 пъти над нормата, това е претоварило цялата система. "Естествено беше да има големи затруднения в приема на пациенти. Но имаше и паника, защото действително в болниците се настаняваха хора без нужда", казва той. 

За икономиката екс премиерът смята, че правителството е спестило средства, но е предизвикало недоволството на бизнеса, особено в някои сектори. "Виждаме икономична политика, от коетов се още не можем да правим изводи", предупреди той. За него ще е важно да се видят данните на БВП, както и заетостта и доходите на гражданите. 

"През юли беше създадена комисия за парите, определени за България, от Възстановителния план на ЕК и в нея има един единствен политик и това е Томислав Дончев, всички останали са зам.-министри, имената на които почти никой не знае у нас. Те не носят отговорност, освен пред премиера. Те не са политици, участвали в обществения дебат и които имат разбиране за проблемите, които касаят обществото и които се нуждаят от реформи. Те не разбират целите на управляващата коалиция, какво би избрала да решава от всички тежки въпроси за решаване с тези непознати по мащабите си възможности, отворени пред България сега", коментира Костов. По плана България ще разполага с 12 милиарда евро безвъзмездно финансиране за справяне с последствията от коронакризата, както и 9 милиарда лева за заеми, ако има нужда.

Няма ясно формулирани теми. "Ако този документ се внесе в Народното събрание и чакаме законотворците да го дебатират, те ще срещнат много затруднения да го разберат. Дори аз се затрудних", призна Иван Костов. 

Снимка: Агнес Методиева