Иван Костов: Ядрената заплаха е реална, Европа няма да се огъне

Има ли смисъл от компромисна коалиция, която да се разпадне до Коледа, пита бившият премиер

Политика
09:49 - 23 Септември 2022
3511
Иван Костов: Ядрената заплаха е реална, Европа няма да се огъне

Бившият премиер Иван Костов гостува в Нова ТВ да представи новата си книга. Командира обаче не пропусна да коментира актуалните политически събития от предстоящите избори, до обявената от Владимир Путин "частична мобилизация".

"Това, което прави служебното правителство е активно да участва във властта. Нека си спомним за действията им за газа. Не виждате ли, че темата за върховенството на закона е забравена. Много важно е кой от разломите ще се окаже по-дълбок и в коя част от тези два разлома- правова държава и европейска съпротива, кой ще дръпне повече хора, какво ще поискат по-силно", заяви Костов.

"Вижда се, че политиката на Путин разстройва силно политиката на неговите привърженици. Те са объркани и уплашени. Личи си по опорките на Кремъл. Вижда се, че там цари объркване. Режимът е винаги на режим на самозащита. Дали няма да посегне към ядреното копче - това трябва да се приеме много сериозно. Ние знаем докъде стигат тези режими. Но искам да успокоя от страха, че европейците ще изоставят Украйна. Мисля, че Европа, за разлика от САЩ, имат 500 години история, в които е наблюдавала как една империя нахлува в Европа. 

Ние сме страна, която е имала нация по време на Средновековието. Държава с език, култура, християнство. Страна-близка до Източната римска империя. Не искам да ме отвлича Запада, а да си остана такъв, какъвто съм. Кой какво е загубил, кой ще е по-напред, това е сложен въпрос в Европа.

Европа трябва да остане разнолика. Компромисът зависи за какво е. Може да направите компромис и правителството да падне буквално след Коледа. Зависи с каква цел и на какво са склонни тези политици, които са влезли в този компромис. 

За ДБ не е възможно да направи компромис с върховенството на закона. В ГЕРБ начело с Борисов съществува този връх на пирамидата, която навремето от силови групировки и олигархия,  стана мафиотска верига.  

Защо Европа се обедини срещу руската агресия? Моят отговор е защото хората го поискаха. Това накара европейските политици да застанат на техните позиции. От хората зависи. Каквото поискат хората силно - това ще получат. 

Ако бръкнем надълбоко ще видим как хората искат едно или друго, защо се убеждават, че трябва да вървят по този път. Преди това трябва да има дълбока дискусия върху нещата. Книгата ми “Политиката отвътре” е една покана за такава дискусия. Това каза по НТВ бившият премиер Иван Костов.
 
Ние трябва да наваксаме времето, което сме пропуснали. При нас свободата дойде отгоре, като подарък.  Силите, които се противопоставят, знаят как да нападат и да завладяват. Те винаги са били много крачки пред нас. Пример е Конституцията относно съдебната власт. СДС бе разнородно в това какво иска да изгради.

Имаше различни идеи за това. Хората си представяха различни неща. Дойдоха хора интелектуалци, а те са различни. Те не са хора, които следват, те не са партийци. В началото всички бяха ярки лица, но не можеха да следват, да вървят в строй.