Иван Кръстев : Корнелия искаше да се разграничи от ПЕС

Присъствието на Иво Христов в листата доказва, че президентът няма намерение да прави партия, отсъди политологът

Политика
08:16 - 15 Април 2019
3854
Иван Кръстев: Корнелия искаше да се разграничи от ПЕС

Корнелия Нинова влезе с листа, която залага на евроскептицизъм. Изваждането на Станишев от листата показва, че тя се стреми да се разграничи от ПЕС, направи изводите си за събитията на драматичния пленум на БСП вчера политологът Иван Кръстев пред Би Ти Ви. На него червената лидерка бе бламирана от хората си и направената от нея евролиста бе тотално пренаредена след тайно гласуване. След вота и лидерът на ПЕС Сергей Станишев зае петото място.

Кръстев направи и важно заключение – че присъствието на Иво Христов от президентския екип в евролистата на БСП приключва разговора за създаване на президентска партия. За партийни планове на държавния глава се говори от доста време. „Фигурата на Христов е знакова, може би най-разпознаваемата фигура от екипа на президента Радев и присъствието й не е станало без решение на самия Радев.“, обясни политологът.

Кръстев засегна и темата „Апартаментгейт“, като даде пример с Великобритания през 2009 г. при разразилия се скандал за парите, които евродепутатите използват, за да работят с избирателите си. „Бяха си купували телевизори и бяха правили с тях ремонти. Проблемът с апартаментите е същият - политиците ни не си дават сметка, че влизайки в тази роля правят неща, които преди да се озоват във властта, са осъждали.“, заключи Кръстев.  

Политологът обаче допуска, че всъщност закупилите луксозни евтини жилища нямат съзнанието, че са извършили нещо лошо.

Иван Кръстев бе категоричен, че идва краят на един политически цикъл, а самият евроизбирател е объркан и търси промяна в много неща.