Иван Нейков: Зимата няма да е трудна, но няма опасност от катастрофа

Важното е хората да получат усещане за справедливост, че се помага на наистина нуждаещите се, сподели бившият социален министър

Новини
20:20 - 12 Септември 2022
2933
Иван Нейков: Зимата няма да е трудна, но няма опасност от катастрофа

Трудна зима ще е, но това не означава, че ще е катастрофа. Важното е хората да получат усещане за справедливост - че се помага на наистина нуждаещите се - това коментира бившият социален министър Иван Нейков в "Пресечна точка" по Нова тв.

В момента целта на приказките е "Виж колко ви обичаме, гласувайте за нас", каза Нейков по повод посланията колко сме зле и какъв е изходът от кризата.

"Политически коректното" говорене е, че ще се направи така, че да не е за сметка на хората - ами за чия сметка ще е тогава, на марсианците ли, продължи Нейков. Всичко в едно общество се плаща от цялото общество, обобщи експертът. Нали държавата помага с парите, които сме събрали всички - не са нейни пари, така че общо всички ще понесем негативния резултат от тази ситуация, подчерта той.

Когато дълги години сме живели в дефлация, забравяме какво е инфлацията, картината ни изглежда трагична, всички ще мрем, но разбира се, не е толкова драматично, разсея най-мрачните прогнози Нейков.

През 1997 - 1998 г., когато имахме и хиперинфлация, и енергийни кризи, за първи път българинът започна да си сменя крушките с енергоспестяващи.

През 2009 - 2009 г. бе другата криза с енергоносителите. Тогава българинът започна да мисли умно и да прави топлоизолация на жилищата си, припомни той. Тръгна правилната реакция.

При всички положения сега отново ще видим онова, което става в България при криза - ще се сплотят фамилиите. Южна нация сме, това е типично, коментира Иван Нейков. Децата ще помагат на родителите си, всички близки ще се обединят да осигурят отопление и друга помощ, смята бившият социален министър. А държавата трябва да помогне на истински нуждаещите се, повтори бившият министър.