Иван Портних повтори: Не съм построил тръбопровода в езерото, още нямам обвинителен акт

Нито съм писал проекта, нито съм осигурявал финансиране, нито съм избирал изпълнител, увери бившият кмет

Политика
16:31 - 05 Декември 2023
2221
Иван Портних повтори: Не съм построил тръбопровода в езерото, още нямам обвинителен акт

"Все още не съм получил обвинителния акт от Окръжната прокуратура по повод аварията на тръбопровода във Варненското езеро, затова не мога да коментирам обвиненията. Ще продължа да съдействам на правосъдието", заяви бившият кмет Иван Портних по повод новината за повдигнатите срещу него две обвинения за замърсяването.

В обръщение към медиите той посочи, че нито е писал проекта, нито е осигурявал финансиране, нито е избирал изпълнител, нито е строил тръбопровода, нито е бил надзор, нито е разплащал, приемал, въвеждал в експлоатация обекта, защото по това време не се е занимавал с политика.

Тръбопроводът във Варненското езеро е построен през 2011 г. по проект на МОСВ на тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС), припомня той.

Тогава съоръжението не е било положено под дъното, както е било по проект, а е оставено на дъното. Именно това става причина за аварията 8 години по-късно, вероятно причинена от котва на кораб.

"След инцидента сме уведомили всички органи, имащи отношение към качеството на водите във Варненското езеро", категорично заяви Иван Портних.

"И в момента тръбата е там и носи потенциален риск от нова авария", предупреди Иван Портних.