Иван Шишков: Няма да проверяваме пътищата, да не сме пиари на Бойко?

Служебният кабинет отпусна 776 милиона лева за поддръжка и строеж на магистрали

Политика
20:06 - 01 Февруари 2023
2723
Иван Шишков: Няма да проверяваме пътищата, да не сме пиари на Бойко?

„Предишните министри, които са били от ГЕРБ, не са имали никакъв проблем да проверяват всички тези пътища. Никой не бяга от такава проверка, но няма да влезем в пиар акция на ГЕРБ да правим проверки“, това заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков в предаването "Лице в лице" по bTV.

Коментарът му е по повод искането на ГЕРБ да бъде направена проверка на качеството на строителството на пътищата у нас през последните две години.

„Доверието към ГЕРБ е изключително малко, за да можем да се доверим на тяхната експертиза да направят проверки. Където започнем да правим проверки, няма проблем да бъде публична, те да присъстват, да видят как се взимат пробите. 

По думите му проверките ще бъдат основно за обекти, чиято конструкция е започнала, когато ГЕРБ са били на власт. 

Шишков каза още, че сумите, които са плащани по т. нар. инхаус договори, са плащани „само и единствено за извършена дейност“. 

„Изплатили сме единствено и само сума за извършена строителна дейност и то след като е приспаднат авансът от нея. В голямата си част платените пари са платени в старите ръководства на „Автомагистрали“. Тези договори в момента са в прокуратурата и тече разследване“, допълни служебният регионален министър. 

Служебният кабинет отпусна 776 милиона лева за поддръжка и строеж на пътища и магистрали. По думите на Шишков част от парите ще отидат за изплащане на стари задължения към строителни фирми за текущи ремонти. 

„За съжаление, текущите ремонти, които са се превърнали в основни, няма да можем да изплатим, защото са се превърнали в незаконен строеж. Въпрос е на незаконно строителство, за което бившият министър Нанков очевидно не иска да си признае “, каза министър Шишков. 

Той каза, че четвърти и пети лот на АМ „Хемус“ не могат да бъдат продължени към този момент, но предстои одобряване на ПУП за девети лот.