Иван Шишков: От днес трябва да започне приток на газ от Гърция

Установих, че по тази тръба никога не е имало газ, каза служебният министър на регионалното развитие

Свят
19:11 - 12 Септември 2022
1591
Иван Шишков: От днес трябва да започне приток на газ от Гърция

"От днес трябва да започне приток на газ от Гърция към България. Тъй като в четвъртък аз поисках да бъдат направени 72-часови проби. Коментирах тогава с отговорните лица, които се занимават с обекта, дали към този момент има 72 часа, оказа се, че няма. Днес установих, че по тази тръба никога не е имало газ" - това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Мисля, че дадоха ясен отговор хората, които се занимават с връзката, които я строят. Те казаха така: "В тръбата е имало газ, но тази газ е била пълна от България, а не от Гърция. Т.е. газ от Гърция към България никога не е имало. От днес, ако имаме новина към днешния ден, то е, че би трябвало от днес да започне приток на газ от Гърция към България. Такива са ми уверенията след 72-часовата проба".

"Целият Министерски съвет беше впрегнат в задачата да направим така, че да въведем в експлоатация газовата връзка, за да може да гарантираме протичането на газа по тръбата, но разбира се, това трябва да се случи съгласно всички нормативи, които са в тази държава", обясни още министърът.

В отговор на въпрос кога обектът ще получи акт 16 регионалният министър обясни, че при готовност на строителя, включително с документи и 72-часова проба, веднага ще бъде сформирана държавна приемателна комисия. Възможно е това да стане още следващата седмица. Предвид напредъка в подготовката и на документи, тя ще може да завърши за 2-3 дена.

Според него, до днес е имало съществени пропуски.

"Имаше съществени проблеми, свързани с изискванията на противопожарната служба, имаше проблем, че нямаше достъп. Към днешна дата това, което съм установил като незавършено строителство, а не като пропуск, защото доскоро имаше пропуски, има незавършено строителство, което касае тротоари и плочки. Т.е. то не може да тръгне по тръбата", каза още Шишков.

Това, което според него, има да свърши строителя е да спази вторите срокове, за което той благодарих.

"Знаете, че трябва да ги има съответните протоколи, обещали са да гарантират, че строителството е в норма. До петък ще имат всичките протоколи, ще имат и акт 15, това, което държавата трябваше да направи към днешния ден, го е направила", каза още служебният министър.