Иван Юруков като Гоце Делчев в спектакъла "Илинден"

Софийската премиера на постановката на Ловешкия театър е на 16 май в Театър "София"

Топ
17:17 - 05 Май 2022
2532
Иван Юруков като Гоце Делчев в спектакъла "Илинден"

Наричат го „Канатлъ шейтан“ – Хвъркатият дявол. Подписва писмата си с името Ахил. Това е Гоце Делчев – героят на един народ, който дава много жертви, за да извоюва свободата си. Преди 119 години Гоце Делчев намира смъртта си край село Баница, Серско, но делата му никога няма да бъдат забравени.

Гоце Делчев - един от най-значимите български революционери следва безстрашно идеалите на освободителното дело на Васил Левски. Спектакълът "Илинден" на Драматичен театър - Ловеч, вдъхновен от живота на Гоце Делчев, изграден по текстове на Димитър Талев и Пейо Яворов, ни връща в онези славни времена, когато свободата е била висша цел.

В ролята на Гоце Делчев се превъплъщава талантливият актьор Иван Юруков, който лично е вдъхновен от образа му в своя житейски и творчески път. Той е познат от киното и телевизията с участието си в сериалите "Мен не ме мислете", "Откраднат живот", "Столичани в повече", както и в пълнометражните филми "Дъвка за балончета", "Аве", "Кметът" и др.

Постановката на режисьора Биляна Петрова ще има своята премиера в столицата на 16 май от 19 ч. в Театър "София". Пиесата, която е подходяща и за ученици, проследява историята на революционера през бурните и жестоки времена, когато Македония е все още под турско робство.

На сцената ще излязат още Петко Венелинов, Марина Георгиева, Боряна Бабанова, Тодор Лазаров, Гьорги Трайков, Диана Спасова, Петър Стойчев, Марина Атанасова, Радослав Тодоров, Нина Суванджиева.