Иванка Шалапатова след убийството на Пейо: Децата са в сигурна семейна среда

Съществува и хипотезата те да бъдат разделени, поясни социалният министър

Новини
09:35 - 24 Януари 2024
3421
Иванка Шалапатова след убийството на Пейо: Децата са в сигурна семейна среда

"Децата са в сигурна семейна среда. Дори по смисъла на Закона за закрила на детето, Конвенцията на ООН за правата на детето, винаги най-доброто решение е тогава, когато в семейната среда има криза, особено от такъв характер, децата да бъдат в близка, най-вече в семейна среда и да не бъдат настанявани в специализирани институции, което преди години беше практика", разясни Иванка Шалапатова - министър на труда и социалната политика.

Тя определи като изключително тревожен случай убийството в столичния квартал "Драгалевци". Шалапатова съобщи, че органите за закрила на детето са свършили по закон своя ангажимент, а именно да се погрижат за децата на Габриела Славова, заподозряна за убийството на съпруга си.

По думите й, този случай има криминален характер и много зависи действието на съответните органи.

"Тогава, когато има кризисни случаи, се разчита много повече на близки и роднини, на приемни семейства, защото това е съвременният начин, по който може да се помогне тогава, когато в семейството има подобни ситуации", каза още Шалапатова.

Тя допълни, че е твърде рано да се каже дали децата ще бъдат разделени или не, след като всичко завърши:

"Но съществува и хипотезата, те да бъдат разделени и в момента никой компетентен орган не може да каже какво ще бъде решението, тъй като е твърде рано и не всички обстоятелства по случая са изяснени."