Иванов за махането на Гешев: Трябва дълбока промяна, не освобождаването на един уморен кон

Не се водят разговори за "запълване на кутийки" с министри, уточни лидерът на ДБ

Новини
11:54 - 11 Май 2023
2647
Иванов за махането на Гешев: Трябва дълбока промяна, не освобождаването на един уморен кон

Важна политическа заявка, която подкрепя нарече идеята на Мария Габриел за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев Христо Иванов. Такъв коментар направи той в кулоарите на парламента.

И наши министри, и предишни министри пробваха. Въпросът е дали няма да се превърне в поредния направен опит при този състав на ВСС, коментира Иванов. И попита дали има яснота как може да се избира следващият състав на ВСС и да има контрол над главния прокурор. 

Всички разбираме, че след странния инцидент с Гешев, който повдигна толкова съмнения за инсценировка, той вече е нетърпим и за онези сили, които го подкрепяха, допълни Иванов.

И обясни, че не става дума за освобождаване на един човек, който е достигнал своята полезност. Не просто жест, а да води до дълбока промяна на системата.

Въпросът е каква е идеята да се промени прокуратурата и цялата система, която прави невъзможен не само Гешев, но преди него и Цацаров и Филчев. Как си представя конституционните реформи, за да не стане просто смяна на един неудобен главен прокурор с фасада със същото значение, допълни Иванов.

Виждам отчитане на реалности, искам да видя дали то включва съществени идеи за дълбока промяна в прокуратурата или просто освобождаване от един уморен и износен кон, коментира още Иванов.

Той разказа, че дължи лично извинение на Мария Габриел за провала на срещата с ПП-ДБ днес, защото той е повдигнал темата, че на тази среща е редно да присъстват всички лидери. Надявам се, че такава среща ще има, защото това не трябва да е просто протоколна среща. Не бива да се отказваме от усилията да има правителство, допълни Иванов.

Трябвало да се намери начин да има правителство и да има съдебна реформа.

Но бе категоричен, че изобщо не се водят разговори за запълване на "празните кутийки" за министри.