Иво Христов: Да не заклеймяваме тези, които са избрали да не се ваксинират

Политика
20:53 - 21 Януари 2021
4006
Иво Христов: Да не заклеймяваме тези, които са избрали да не се ваксинират

Хората трябва да имат свобода да преценят дали да си поставят ваксина срещу коронавируса. Това мнение изрази пред Радио "Фокус" евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите и бивш началник на кабинета на президента Румен Радев - Иво Христов. 

"Държавата със сигурност ще направи ваксинирането предусловие за ред дейности. Това е част от ролята ѝ - да гарантира здравната сигурност. Но това не значи, че трябва да се отнема свободата на хората да живеят, без да се ваксинират. Да се дамгосват тези, които са избрали да не се ваксинират. Правото да разполагаме със своето тяло е отвоювано с десетилетни борби и парадоксалното е, че сега същите тези либерални кръгове, които исторически са провели тези реформи, търсят да наложат задължителното ваксиниране за всички граждани", смята Иво Христов.

Евродепутатът подчерта, че ваксинирането се приема скептично в много страни, не само в България.

„Ваксините бяха разработени в условия на форсмажор, без спазване на общоприетите в научната методика срокове. Една от ваксините почива на съвсем новаторски принцип и е съвсем нормално гражданите да си задават въпроси, особено когато самите производители предупреждават, че са възможни нежелани реакции при определени хронични заболявания. Затова трябва да се остави свобода на хората да преценяват дали да си поставят ваксина", коментира той.

Според Иво Христов пазарът на ваксините в света е огромен, многомилиарден, затова е нормално да има съмнения за лобизъм.

„Става въпрос за изключително голям икономически залог. Свидетели сме как няколко фирми се опитват да си го поделят. Те са активни на европейския пазар. Нормално е да има съмнения за лоби, нормално е ЕП да очаква прозрачност при сключване на тези многомилиардни договори. Забелязваме, че фирми, които си гарантират големи поръчки на различни места по света и завземат големи сектори от пазара се оказват неспособни да доставят в срок и бързо съответния брой ваксини. Същевременно те държат да съхранят този пазар, което забавя процеса по ваксиниране и овладяване на пандемията“, коментира евродепутатът.

Когато икономическият и здравният залог е толкова голям, е необходимо да има прозрачност, допълни Иво Христов. Той каза, че винаги договорите могат да бъдат скрити зад клаузи за конфиденциалност, давайки пример със споразумението за свободна търговия между САЩ и Европа (TTIP), между Европа и Канада (СЕТА), но бе категоричен, че натиск от страна на гражданите и институциите трябва да има.

Според евродепутата 5G мрежите будят толкова полярни мнения поради същите причини, поради които и ваксините - става въпрос за огромен икономически залог и, освен това, за перспективен политически залог, тъй като контролът на базите данни ще даде лост за контрол над обществата в бъдеще.

"В последните години заинтересованият бизнес води кампания с цел да се окарикатурят тревогите на гражданите, а Европейската комисия ще представи обновен план за разгръщане на мрежите от пето и шесто поколение, без да е направена оценка на рисковете и въпреки липсата на научен консенсус. Същевременно, на другия полюс избуяват конспиративни теории. Това прави диалога между противниците и поддръжниците на новата технология невъзможен. Моето убеждение е, че само науката може да бъде арбитър на този спор. Трудно ми е да кажа дали могат да бъдат дадени стопроцентови гаранции за сигурността на мрежите от пето поколение, но ние трябва да сме убедени, че рискът е сведен до приемливи нива", смята Христов.

Бившият президентски съветник коментира и предстоящите парламентарни избори. "Вотът по пощата се практикува отдавна в много страни и не е някаква новост. Той може да бъде регламентиран, но ГЕРБ отказа всякакви промени - под предлог че не можело да се правят такива в последния момент, макар че традиционно ГЕРБ правят промени тъкмо в последния момент. Освен когато не им изнасят", заяви евродепутатът.

"След случая "Костинброд", след многократното отлагане на машинното гласуване в нарушение на закона, след като в България има много по-висок процент невалидни бюлетини (можем да се запитаме колко от тях са унищожени бюлетини) - нормално е при всички тези факти гражданите да са скептични към сегашния начин на организация на изборите. Впрочем, по време на консултациите при президента Румен Радев доскорошният "баш изборджия" на ГЕРБ Цветан Цветанов лично заяви, че някогашната му партия е неспособна да организира честни избори. Това няма как да успокои хората", смята българският евродепутат.

Иво Христов изрази мнение, че вследствие на консултациите при президента са се проявили много слабости на българския изборен процес. "Бяха подети много инициативи и предложения за неговото усъвършенстване, но ГЕРБ побърза да откаже. Всичко това, разбира се, само добавя въпросителни", допълни той.

Евродепутатът определи като "оптимистична" прогнозата, че следващият парламент ще бъде недълготраен, защото няма да се сформира стабилно мнозинство.

"Реализмът диктува, че в българското политическо блато са възможни всякакви мнозинства. В момента една заклето проевропейска партия като ГЕРБ, поне това е флагът, под който тя се изявява, управлява заедно с крайни националисти, таксувани на много места в Европа като фашисти и популисти, със задкулисната подкрепа на една етническа партия като ДПС, която покани турския президент Ердоган да се изяви на собствения им конгрес. Такъв политически монтаж е нелогичен, но се случва в България. Така че е трудно да бъде направена прогноза," каза Христов.

"Промяната е належаща и жизненонеобходима. Тези месеци, с които бе отсрочен вотът (гражданите го поискаха още през лятото), не доведоха до никакво оздравяване и перспективно реформиране на обществото. През това време бе източван бюджетът, затънахме в здравна криза, много хора загубиха живота си, институциите функционират зле. Абсолютно нищо не спечелихме от тази агония. Да не говорим за социалните последствия; за пълзящата бедност; за това, че дребният бизнес фалира. Видно е, че настоящото Народно събрание няма доверие, за да проведе реформи. Промяна е жизненонеобходима на България. Надявам се българите да бъдат достатъчно мъдри и в деня на изборите да дадат гласа си за всички други, извън партиите на статуквото", коментира още Иво Христов.

По думите му, всички партии, извън сега управляващите, се явяват алтернатива.

"Те могат да се зловидят на един или друг, но това е политическата алтернатива. Дали тези партии ще влязат в диалог, дали ще постигнат консенсус по програма минимум, за да изгазим от тази институционална криза, в която се намираме - това зависи от мъдростта на техните лидери, от това дали имат съзнание за историческа мисия и от това дали ще предпочетат да се впишат в историята, или да влязат в следващо управление", смята евродепутатът.

"За мен президентът е гарантът на тази промяна, тъй като той има куража да слезе сред протестиращите граждани, да заяви съвсем открито принципите си. Той е припознат като партньор, като лидер от всички крила на протеста. Всички се явиха на консултациите, влязоха в диалог и стигнаха да определено съгласие в дискусиите с президента. Според мен негова е лидерската роля в този процес", категоричен бе Христов.

Според него е видно, че протичат определени процеси в демократичната общност: "Тази общност обхваща широк спектър партии - от най-голямата опозиционна парламентарна партия - БСП - която има свой управленски проект и свои принципи и е ситуирана като радикално опозиционна (надявам се да продължи този курс), до десни партии като "Демократична България", които бяха много активни по време на протестите. Появяват се и нови формации - това е симптом на жажда за обществена промяна."