Иво Христов: Двусмислието на БСП спрямо Радев отблъсква избирателите

Двусмислието на БСП спрямо Радев отблъсква избирателите

Политика
13:50 - 06 Февруари 2021
4509
Иво Христов: Двусмислието на БСП спрямо Радев отблъсква избирателите

Румен Радев за 4-та година остава най-популярният политик в България. Това каза евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Иво Христов.

„Президентът постъпи достойно и открито, като заяви намеренията си и принципите си, като даде възможност на партиите да се позиционират спрямо тях. Това улеснява информираният избор и на избирателите – за кого да гласуват.

Президентът е естественият лидер на демократичната алтернатива на сегашния режим.

Той се превърна в такъв, благодарение на много последователното си политическо присъствие в последните 4 години. Той налагаше вета на лобистките закони. Изговаряше истините, които всички знаем, но никой не изговаряше - като тази, че България е в плен на мафията“, посочи той пред БНР. 

„Президентът не е влезе в сговор с олигархията, за разлика от неговите предшественици, които днес дават интервюта в защита на сегашния режим.

Той слезе сред гражданите, когато площадът скандираше: “Мутри вън“, вместо да се скрие в комфортната си позиция. Затова Радев на 4-тата година остава най-популярният политик в България. Опасявам се, че партийният егоизъм ще надделее на предстоящите парламентарни избори и вместо да търсят единение, каквото предлага президентът, партиите от демократичния спектър ще постигнат половинчати резултати. Не очаквам бъдещият парламент да донесе необходимата радикална промяна, защото политическата класа не е готова за това“, добави Христов.

„Всяка от партиите прави свои сметки, но никоя не успява да се извиси над този тяснопартиен интерес. Всяка предлага програма, около която да се обединят демократичните сили, но никоя не влиза с продуктивен диалог с останалите. В резултат на това ще имаме фрагментация“, обобщи Христов. 

От страна на президента няма напрежение по отношение на БСП, каза още той. "Идейно президентът и БСП са на една вълна по почти всички теми. Затова позициите на ръководството на БСП са огорчаващи за избирателите. След обявяването на кандидатурата президентът получи масивна подкрепа в социалните мрежи от социалистите, а ръководството на БСП се задоволи с поздравления към Радев и Йотова.

Няма как да събудиш ентусиазъм сред избирателите с декларации от типа „ние не воюваме с президента“. Това двусмислие е в ущърб на БСП.

Създава се усещане, че ръководството на социалистите хем не иска да капитализира авторитета на президента, хем не желае да се ангажира с подкрепа за него, за да може да преговаря за управленска коалиция с партиите от статуквото, за които Радев е проблем...

Ако БСП не излезе от двусмислието, ще разочарова избирателите си

и ще отблъсне хората, които влагат надежди в нея като основна опозиционна сила“, категоричен беше Иво Христов.