Иво Христов: Задкулисието цели разкол между Радев и БСП

ГЕРБ има най-голям интерес от противопоставяне между "Дондуков" 2 и "Позитано", смята евродепутатът

Политика
13:04 - 02 Февруари 2021
2800
Иво Христов: Задкулисието цели разкол между Радев и БСП

Радев е рядък пример за последователност в политиката. Това обяви евродепутатът от БСП Иво Христов във връзка с отчета на президента и заявката му за повторно участие в президентските избори.

„Суверенитет, законност, солидарност, справедливост бяха принципите на неговата кампания през 2016 г. и четири години той ги отстоява с наложените вета, с битката, която поведе с мафиотизираната държава“, аргументира се Иво Христов пред "Фокус". 

Според него най-убедителният атестат за неговата принципност е, че през лятото на 2020 г. е избрал да бъде с хората на площада, а не се е скрил зад стените на институцията.

Иво Христов спира вниманието си и конкретно на четвъртата година от мандата на държавния глава.

"Годината беше кризисна в цял свят. У нас тя бе белязана от властови произвол, който отприщи протестната вълна през лятото, от неадекватно управление на COVID кризата и икономическа и обществена депресия. Президентът беше методичен критик на всички злоупотреби. Той беше гласът на истината в обществото, подвластно и на лъжата, и на пропагандата от години. Тази истина взе да се чува след като години бе задушавана от пропагандата. Чува се от хората. Чу се дори тук в Европейския парламент. Знаете, че гласувахме резолюция по повод върховенството на закона в България. Мисля, че това е големият резултат от дейността на президента", допълни още Христов.

Предполагам, че ръководството на БСП ще заяви подкрепа за кандидатурата на Радев и Йотова, загатна още евродепутатът. 

Според него с това ще се сложи точка на насадения от няколко медии мит за разкол между президента и социалистите. „С това ще се повишат чувствително шансовете на БСП за добро представяне на изборите като се включи в общата динамика на промяната. Партията не може да стои встрани от нея“, изтъкна още евродепутатът.

Христов бе категоричен, че няма напрежение между БСП и президента.

„Социалистите в социалните мрежи масово приветстват кандидатурата на Радев и Йотова. БСП също традиционно отстоява позициите, които и президентът огласи“, заяви Христов.

Евродепутатът обърна внимание и кой има интерес от противопоставяне между "Дондуков" 2 и "Позитано".

"Най-вече ГЕРБ и икономическата й клиентела, чиято власт се крепи на противопоставянето на комунизъм-антикомунизъм, русофилия – русофобия. Борисов разделя, за да владее според стария принцип. Виждате, че министър-председателят в последните дни се опита да възроди тези разломи с изказванията си. Корупцията и партията държава ГЕРБ, които обсебиха и поквариха всички власти, медиите, синдикатите, подмениха гражданското общество със свои доверени говорители. Цялата тази система може да оцелее само ако вбие клин, ако вбие клин в редиците на опозиционната общност", заяви още евродепутатът Иво Христов.