Иво Погорелич и Найден Тодоров си партнират отново в София

На 10 ноември в зала "България" ще звучат Вторият концерт за пиано и оркестър на Шопен и Първата симфония „Пролетна“ от Шуман

Култура
14:35 - 26 Октомври 2022
3318
Иво Погорелич и Найден Тодоров си партнират отново в София

Легендарният пианист Иво Погорелич се завръща в България за концерт със Софийската  филхармония. На 10 ноември под палката на маестро Найден Тодоров ще звучи Втория концерт за пиано и оркестър на Шопен. В програмата е включена и Първата симфония „Пролетна“ от Шуман.

Иво Погорелич е една от най-ярките звезди на съвременната класическа музикална сцена. Уникалният му музикален талант и иновативният му подход го поставят сред най-оригиналните музикални умове в наши дни. Приключенският дух на Погорелич, ценен за лекотата в откриването на нови възможности на музикалната изява, е облечен в пианизъм с най-висока естетическа стойност, неподражаема виртуозност и техническо майсторство.

Неговите предизвикателни изпълнения, оформени от изискан музикален вкус, какъвто вече се среща доста рядко, разширяват хоризонтите на тълкувание на пианистичната литература и утвърждават нови стандарти на клавирна интерпретация. Вече близо четири десетилетия, благодарение на безкомпромисните си художествени критерии и всеотдайното търсене на идеала за музикална изява, Погорелич доказва своето майсторство и е високо ценен не само от публиката, но и от критиците, а концертите му са придобили статуса на култови събития, очаквани с нетърпение.

Погорелич свири с най-добрите оркестри и диригенти в света, а записите му са очаквани с нетърпение от неговите почитатели. След фурора, който предизвика в София през 2020 г. той отново пожела да работи с маестро Найден Тодоров и Националния оркестър.

Найден Тодоров не само реализира успешна диригентска кариера в симфоничния и музикално-сценичния  жанр, но през целия си артистичен път се доказва с ярки идеи и активно професионално ръководство. Изявява се на сцените в Австрия, Германия, Италия, Испания, Португалия, Великобритания, Румъния, Сърбия, Македония, Косово, Полша, Чехия, Словакия, Турция, Русия, Израел, Египет, Китай, Южна Корея, САЩ.

Със Софийската филхармония го свързва дълъг и интензивен творчески път. Дебютира с нея през 2001. Впоследствие е главен гост-диригент, от началото на 2017 е избран за неин директор. Само преди дни той спечели отново конкурса за директорското място на Националния оркестър

През 2019 със Софийската филхармония прави дебюта си в Златната зала на Музикферайн – Виена.

Работи с някои от най-изявените по света певци и инструменталисти като Райна Кабаиванска, Анджела Георгиу, Соня Йончева, Веселина Кацарова, Паул Бадура-Скода, Юрий Башмет, Патриция Копачинская, Сара Чанг, Максим Венгеров, Вадим Репин, Юлиан Рахлин, Mарта Аргерич, Мидори, Иво Погорелич, Пласидо Доминго, Джошуа Бел и много други.