Иво Прокопиев прехвърля част от бизнеса си на Николай Василев

Актуални новини
10:26 - 07 Октомври 2020
14987
Иво Прокопиев прехвърля част от бизнеса си на Николай Василев

Иво Прокопиев прехвърля част от финансовия си бизнес на Николай Василев - бивш икономически вицепремиер и министър в правителството на Симеон Сакскобургготски. Намерението се вижда ясно от съобщение на Комисията за финансов надзор, която дава разрешение за подобен тип сделки. Тя обаче е изпратила искане до управляващите дружества “Алфа асет мениджмънт” и “Експат асет мениджмънт” за допълнителна информация и документи относно вливането на договорен фонд “Алфа SOFIX Индекс” в Expat Bulgaria SOFIX USITS ETF, пише в. "24 часа".

“Алфа асет мениджмънт” е част от “Алфа финанс холдинг”, който пък се държи от “Финансия груп”, над която контрол упражнява Прокопиев. “Експат асет мениджмънт” се контролира от Николай Василев.

На сайта на “Алфа асет” се посочва, че активите на “Алфа SOFIX Индекс” за последните 6 месеца са паднали до 386 669 лв. Така те били под прага от 500 000 лева, изискван от закона, и с трайна тенденция да останат под тази стойност. Нетната стойност на активите трябва да е ясна съгласно Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране.

Посочва се още, че основният български борсов индекс SOFIX, в чиито котировки всъщност инвестира фондът на “Алфа асет”, от март до сега е паднал с над 20%. Поради това е взето решение за прехвърлянето на фонда към “Експат”. “Алфа SOFIX индекс” се прекратява без ликвидация, прехвърля на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF всичките си активи и пасиви, а акционерите във фонда на “Алфа асет” получават дялове в този на “Експат асет”.

И въпреки че Комисията за финансов надзор е уведомена за сделката на 17 юни, почти 4 месеца по-късно тя още не е дала разрешение. Поискала е уточнения по плана за преобразуване, като последните са изпратени на 20 август.

Според експерти въпросите на регулатора може да са свързани с това, че в борда на директорите на “Алфа асет” е Мая Янкова, а неин съпруг е Никола Янков, който е управляващ съдружник и съсобственик с Николай Василев в дружеството, управляващо фондовете “Експат”. Янков беше зам.-министър на икономиката в периода 2001-2003 г., а от 2003 до 2005-а на транспорта, когато министър бе Николай Василев.

Николай Василев е категоричен, че не става дума за купуване и продаване на бизнес. “Това е обичайно бизнес намерение, при което един по-малък фонд се влива в десетки пъти по-голям от него фонд. Нашият капиталов пазар е малък и няма нищо лошо в това два или повече фонда да се слеят. Информацията за намерението е публична, в нея няма нищо извънредно”, коментира бившия вицепремиер, помолен за детайли по тази операция.

“А на въпроса ви за свързаните лица - съпругата на моя съдружник не е съдружник в другия фонд, а е негов служител. На никого не е минало през ум, че това представлява някакъв проблем, защото не е”, убеден е Василев.

Ако все пак се стигне до сливането на двата фонда, това означава, че Прокопиев на практика закрива една част от бизнеса си - този с борсови финансови активи. Защото “Алфа асет” управляваше още два фонда - “Алфа Индекс имоти” и “Смарт тех”. Първият инвестира в акции на дружества за имоти, а вторият - в подбрани книжа на българската борса. През пролетта на тази година обаче “Алфа асет” взе решение за ликвидация на тези два фонда, което бе направено през лятото.

Ако сега бъде прехвърлен и “Алфа SOFIX Индекс”, означава, че “Алфа асет” няма да управлява никакви активи и инвестиции.

И инвестиционният посредник “Булброкърс” - до преди години най-големият в България, който също е част от “Алфа финанс ходинг”, свива дейността си. Това дружество е известно с участие в сериозни сделки при управлението на няколко правителства. През 2005 г. участва като консултант при продажбата на борсата на 34,78% от БТК срещу 304,3 млн. евро в компенсаторни инструменти.

“Булброкърс” е консултант на агенцията за приватизация и при продажбата на три тръжни процедури за тецовете във Варна, Бобов дол и Русе, също така и при пускането на акции на борсата от БМФ. Консултира и белгийците от KBC при изкупуването на акции на ДЗИ от останалите акционери.

“Булброкърс” бе посредникът при продажбата от държавата на миноритарните дялове на ерепетата на борсата, което предизвика сериозен сблъсък с правосъдието на Иво Прокопиев и на бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков от първия кабинет на Бойко Борисов. В крайна сметка след дело, продължило близо година и половина, и тримата бяха оправдани на първа инстанция през юни тази година. Прокуратурата обаче обжалва и ще има произнасяне на втора инстанция.

По повод сделката между Иво Прокопиев и Николай Василев, “24 часа” получи официален отговор: “Алфа финанс холдинг” и дружествата от групата продължават активно да развиват финансов и инвестиционен бизнес. Както беше публично обявено преди 5 години, групата се оттегля поетапно единствено от капиталовия пазар в България. Причината е липсата на политика за развитието му, което води до невъзможност за създаване на устойчиви бизнес модели”.

На практика финансовият бизнес на “Алфа финанс холдинг” е със затихващи функции, вкючително и притежаваната банка в Македония. Тя почти не извършва дейност, като се изключат операции, които поддържат минимума от регулаторни изисквания на националната банка в Скопие. От години Иво Прокопиев се опитва да намери добър купувач на банката в Македония, но и такъв за финансовия посредник “Булброкърс” в България.

Чрез дружествата във финансовия холдинг на Иво Прокопиев до преди няколко години можеше да се проследят интересите на бизнесмена - чрез “Алфа кредит” участваше в секюритизирането на имоти, в застрахователния бизнес чрез “Брокер Инс”, притежаваше и още един инвестиционен посредник в Македония.

Партньори на Прокопиев очакват, че той ще се съсредоточи в консултантската си дейност, тъй като продължава да действа “Булброкърс консултинг” или ще се развива в нови посоки. Това са бизнесът с електрически коли под наем, производството на ток и неговата продажба чрез платформата “Токи”, както и управлението на недвижими имоти.