Иво Сиромахов: Сглобката работи по бойковски - дава на зърнарите, а на библиотекарите?

Според сценариста на Слави културните работници са обречени на унизителна бедност

Политика
12:38 - 01 Октомври 2023
6024
Иво Сиромахов: Сглобката работи по бойковски - дава на зърнарите, а на библиотекарите?

Сглобката работи чудесно. Правителството уж не е на Бойко Борисов, обаче управлява по бойкоборисовски. Раздава щедро на всеки, който се разреве. Пари от бюджета. Пари, събрани от данъците ни. От това се оплака писателят и тв водещ Иво Сиромахов.

На зърнопроизводителите правителството даде 63 милиона лева. От нашите пари. Да си купят с тях нови бентлита и нови яхти. Щото старите им вече са на една година, не върви да се излагат с тях пред курвите.

На миньорите правителството даде 36 заплати. (Спомнете си как великата Маргарет Тачър не се огъна пред стачкуващите миньори в Англия. Не помните ли? Е, няма нужда да помните чак такива работи…Неудобно е, някак.)
Който не се е разревал, той не е получил пари от данъците ни. 

А онези, които имат най-голям принос към обществото, са най-тихи, най-скромни. И заради това са най-бедни.

Средната месечна заплата на библиотекарите е 910 лева. А те са хората, които съхраняват книгите, хората, които пазят българското слово. На тях правителството никога няма да даде пари. Защото библиотекарите нямат оръжия, с които да протестират. Зърнопроизводителите излизат със скъпите си трактори, комбайни, блокират с тях пътищата. А какво могат да направят клетите библиотекари? Да блокират пътя с книги? Никой няма да им обърне внимание.

Никой няма да обърне внимание и на музейните работници. Средната им месечна заплата е 870 лева. Тези хора пазят паметта за Ботев и Левски, за Захарий Стоянов и Алеко. Но те са презряни от държавата. Натикани са на дъното, в унизителна бедност. Как да протестират? Да затворят някоя магистрала с тефтерчето на Левски ли?

Така живеем, дами и господа.

Скоро няма да имаме никакви библиотеки и музеи, просто защото хората, които работят там, ще са умрели от глад.

Но пък ще имаме зърнопроизводители с нови яхти и миньори с 36 заплати. 

Плащаме им ги от данъците си, защото тия хора са ни по-важни от къщата на Ботев и тефтерчето на Левски.

Нали?