Избират фигура, която да разследва главния прокурор

Актуални новини
14:44 - 03 Декември 2020
1685
Избират фигура, която да разследва главния прокурор

Да се създаде нова правна фигура, която да може да разследва главния прокурор. Това предлагат от ГЕРБ и "Обединени патриоти" чрез промени в Наказателния кодекс и Закона за съдебната власт, които са в изпълнение на препоръките на Европейската комисия.

Това стана ясно на брифинг в парламента на депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова и Красимир Ципов.

По думите на Десислава Атанасова фигурата ще се избира от пленума на ВСС, а процедурата трябва да започне 3 месеца, след като законът влезе в сила.

Кандидатът трябва да отговаря на следните критерии - минимум 12 години магистратски стаж във ВАС, ВКС и ВКП, да има високи нравствени качества и през последните 5г. да не са му налагани дисциплинарни наказания. Право да предлагат ще имат минимум 6 члена на прокурорската колегия.

Ципов пък обясни, че разликите между сегашното предложение и това от миналата година на МС е, че сега те предлагат този прокурор, който ще разследва главния, да бъде избиран от пленума на ВСС с обикновено мнозинство. Друга разлика е, че делата за престъпление от главния прокурор ще бъдат подсъдни на специализирания наказателен съд. „Смятаме, че не трябва да се отличаваме от НПК“, подчерта Ципов.