Избират нов шеф на Фонд "Култура"

Служители на НФК атакуват министъра в оставка Кръстю Кръстев, че процедурата е незаконна

Политика
11:45 - 11 Март 2024
3536
Избират нов шеф на Фонд "Култура"

Министърът на културата Кръстю Кръстев организира днес провеждането на избор от Управителния съвет на нов изпълнителен директор на Национален фонд „Култура“, става ясно от съобщение на служители на НФК. Според тях законен конкурс за изпълнителен директор не е обявен и няма механизъм за избор на нов без конкурс.

Членовете на Управителния съвет и обществеността дори не са запознати с уговореното предварително предложение на министъра за нов директор, заявяват от фонда.

Както първо Lupa.bg съобщи изпълнителният директор на Национален фонд „Култура“ (НФК) Сава Драгунчев беше уволнен със заповед на министъра на културата Кръстю Кръстев навръх 8 март. Служители от фонда заявиха, че са готови на стачни действия заради махането на Драгунчев, известен с прозвището си "Кралицата".

"Администрацията на Националния фонд „Култура“ се обръща към Вас относно действията на министър Кръстев и намира за адекватно да сподели пред обществото следните искания, които да осигурят изпълнението на работните задължения на служителите на Фонда:

Изискване на компетентно становище от Дирекция „Модернизация на администрацията“ на Министерския съвет относно прилагането на измененията в Закона, които блокират възможността за избор на нов изпълнителен директор от Управителния съвет, защото прилагането на измененията в Закона е валидно след 1 септември 2024 г. и след валидна процедура за конкурс. Такава няма. От 23 февруари до 1 септември 2024 г. не е налице законов механизъм за избор на нов изпълнителен директор от Управителния съвет или министъра.

При избора на Управителен съвет Министерството на културата публикува на страницата си информация за процедурата в изпълнение на политиката си за публичност и прозрачност. Апелираме към публичност и прозрачност отново, като назначаване на изпълнителен директор става единствено чрез провеждане на законосъобразен конкурс.

Необходимо е да се вземе под внимание, че ако министърът на културата все пак си позволи да смени изпълнителния директор в този момент, спира Планът за възстановяване и устойчивост и Проект 42, както и редовните програми за 2024 и 2025 г. Необходимостта от спешни оперативни действия при промяна на ръководен орган за осигуряване на достъп, информираност и адекватност в преценката ще провалят заложените срокове от Европейската комисия и ЗЗРК и ще направят невъзможно осъществяването на процедурите по ПВУ и конкурсите от регулярната програма.

Екипът на Националния фонд „Култура“ намира за напълно безразсъдно и безотговорно министърът на културата в оставка да планира действия, като смяна на изпълнителния директор, от които ще пострада целият културен сектор.

Администрацията на Националния фонд „Култура“ не може да си позволи да участва в този пагубен сценарий, който на практика спира изпълнението на работните задължения на служителите на Фонда, и предприема стъпки по стачни действия, съобразно Закона за уреждане на колективните трудови спорове", заявяват от НФК.