Избират нов шеф на НСлС на 9 ноември

Петгодишният мандат на Борислав Сарафов изтича на 18 декември

Общество
17:39 - 21 Септември 2022
1946
Избират нов шеф на НСлС на 9 ноември

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет реши изборът на директор на Националната следствена служба да е на 9 ноември, съобщиха от ВСС.

Петгодишният мандат на настоящия директор Борислав Сарафов, който е и заместник-главен прокурор по разследването, изтича на 18 декември тази година.

След гласуването главният прокурор Иван Гешев изрази опасенията си от конституционна криза след 3 октомври. На тази дата изтича мандатът на сегашния Висш съдебен съвет, а съставът на следващия е непопълнен, защото последният парламент не избра своите 11 представители в него. Ето какво каза Гешев по този повод:

"Директорът на Националната следствена служба се избира с 8 гласа. Към момента, при някои от хипотезите, Прокурорската колегия може да не разполага с необходимия брой членове, за да осъществи законовите си правомощия. Така че, аз искрено се надявам, че ще проведем спешен избор на директор на Националната следствена служба и че Висшият съдебен съвет, който и да е той, ще може да упражнява правомощията си в пълен обем. Или както се пошегува един колега, ако възникне хипотезата, ако решите да си подадете оставката си, да няма кой да я приеме - това в рамките на шегата, но въобще не са смешни нещата".

Според правилата за избор на директор на Националната следствена служба, мотивирани предложения за кандидатури могат да се правят от не по-малко от трима от членовете на Прокурорската колегия на ВСС, както и от главния прокурор или от министъра на правосъдието в двете поредни заседания, следващи днешното. Предложенията, както и мотивите към тях се представят в писмена форма и след предварително писмено съгласие от кандидата и приложена кадрова справка по образец. В 7-дневен срок от внасяне на предложението, кандидатът трябва да представи необходимите документи по процедурата, както и писмена концепция за работата си като директор на Националната следствена служба, които ще бъдат публикувани на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.