Избиват хипопотамите на Пабло Ескобар

Свят
21:14 - 09 Септември 2024
1357
Избиват хипопотамите на Пабло Ескобар

Колумбийски съд призова за лов на хипопотами, въведени в страната през 80-те години от убития по-късно наркобос Пабло Ескобар.

Административният съд определи тримесечен срок за Министерството на околната среда да издаде "наредба, която предвижда мерки за изкореняването на вида", който засяга "екологичния баланс" на района.

В родината си в Африка животните убиват хора повече от всяко друго животно, но в Колумбия хипопотамите са станали любими членове на местната общност и туристическа атракция. Те също създават все по-големи проблеми за местната общност близо до старото ранчо на Ескобар в щата Антиокия и експертите се притесняват, че скоро проблемите може да се превърнат в смъртоносни.

След смъртта на Ескобар, хипопотами от неговия частен зоопарк се отправиха към природата, в район с изобилна растителност и където няма хищници. Сега около 166 от двутонните зверове, които се скитат на свобода. Съобщава се за нападения срещу рибари на река Магдалена и експертите твърдят, че популациите на морски крави могат да бъдат застрашени - въпреки че активисти за правата на животните и работници в туризма се противопоставят на лова на хипопотами.

Съдът уточни, че мерките за премахване на хипопотамите трябва да включват "контролиран лов и стерилизация". Министерството на околната среда вече обяви миналата година планове за стерилизация на част от популацията, докато друга чат е умъртвявана като част от усилията за ограничаване на нарастващия брой хипопотами. Стерилизациите са протичали бавно, като не е имало случаи на евтаназия. Плановете за преместване на животните в Мексико, Индия или Филипините също се провалиха.