Изборът на нов главен прокурор ще е на 16 януари

Седем членове присъстваха на днешното извънредно заседание

Новини
11:29 - 09 Септември 2024
1469
Изборът на нов главен прокурор ще е на 16 януари

Единодушно Прокурската колегия поднови процедурата за избор на главен прокурор. Според приетата хронограма изслушването ще е на 16 януари.

Решението все още не е окончателно, защото то трябва да бъде гласувано и от Пленума на съвета, който ще заседава на 12 септември.

В началото на заседанието предсадателстващият заседанието Стефан Петров обясни, че колегията не открива нова процедура, а се възобновява вече започналата през лятото на м.г.

"Ние сме длъжни да го направим", каза Петров. Той припомни, че процедурата беше открита през юни м.г., но на 6 юли м.г. беше спряна заради искане до Конституционния съд от 5 юни м.г. И сега, когато това основание вече е отпаднало, процедурата трябва да бъде подновена. На 26 юли КС се произнесе, че няма пречка главният прокурор да бъзе избиран и освобождават с 13 гласа. Именно това беше питането до него.

Седем членове присъстваха на днешното извънредно заседание на Прокурорската колегия.

В наачалото колегията промени правилата заради промяната в съдебния закон, според които Пленумът може да избере главния прокурор с 13 гласа. И когато при първото гласуване никой не е получил минимум 13 гласа, изборът продължава за двамата с най-много гласове. И когато и на второто гласуване никой не е получил 13 гласа процедурата се прекратява. Това предложение беше също беше прието със 7 гласа.

Според хронограмата на 12 септември Пленумът трябва да приеме правилата и официално да открие процедурата. Предложения ще се правят в четири поредни седмици. Според закона право да номинират имат най-малко трима членове на Прокурската колегия и министърът на правосъдието. Самото изслушване и гласуването ще бъде на 16 януари догодина.

Заседанието на колегията беше изключително кратко, около 20 минути и нямаше изказвания.