Изборът на новия независим прокурор - под въпрос ?

Докога ще назначаваме контрольор на контрольора, питат юристи

Общество
14:14 - 09 Декември 2019
4434
Изборът на новия независим прокурор - под въпрос?

Изборът на независим прокурор, който трябва да контролира обвинител номер едно и при необходимост да го разследва, засега остава не просто под въпрос, а под много въпросителни. Юристи от Народното събрание споделиха пред Lupa.bg че спорът е дали въобще може да има такава фигура, защото логиката на подобно решение липсвала.

Решението за назначаването на подобна фигура се разбра в събота след извънредно заседание на правителството. Тогава премиерът Бойко Борисов оповести, че заради препоръките на Венецианската комисия предстои на подобна длъжност да бъде назначен съвсем нов човек, който ще може да разследва главния прокурор. 

„Над главния прокурор ще бъде поставено едно лице, което също ще се нуждае от собствен контрол. И ние ще влезем в същия кръг въпроси – кой ще контролира контрольора”, обясни логиката на абсурда Явор Нотев от Правната комисия в парламента.

Той сподели, че редица бивши и настоящи конституционни съдии, с които е разговарял, били на същото мнение. Повечето юристи от различни парламентарни групи засега са пас по темата и изчакват развоя на събитията.

Почти всички обаче казват едно: „Много са деликатни нещата и това равновесие трудно ще се постигне”.

Според Явор Нотев най-вероятно правителството има нещо предвид с решението, което взе, но засега то остава скрито за широката публика.

"Днес е датата, до която трябваше да се запознаем с пълния текст на Венецианската комисия и нейните препоръки към България. Днес е 9-ти и аз още нямам становището”, подчерта Нотев.

Най-често срещаното обобщение по деликатната тема кой ще бъде въпросният независим прокурор и ще събере ли мнозинство, беше следното: „Пълна мъгла – като днешния ден”.

Междувременно настоящият и бъдещият главен прокурор Сотир Цацаров и Иван Гешев отидоха на крака при патриарх Неофит. Двамата и Негово Светейшество обсъдиха съвместни действия в подкрепа на православната вяра, включително и в местата за лишаване от свобода.