Избори тестват силата на Путин

Вотът е в момент на спад на популярността на управляващата партия „Единна Русия”

Политика
22:34 - 13 Септември 2020
1998
Избори тестват силата на Путин

Избори, определяни като тест за управляващата партия “Единна Русия” на президента Владимир Путин, се проведоха вчера в 25 от общо 85 региона на страната, предаде Би Би Си.

Вотът трябваше да определи нови депутати в Държавната дума от четири едномандатни окръга, губернатори на 18 субекта на Руската федерация, кметове на градове, както и състава на местните парламенти в 11 региона, припомня „Труд“.

Общо кандидатите за различните постове са над 170 000, като 130 000 от тях са представители на парти и движения, а останалите са независими.

Вотът се случва седмици след предполагаемото отравяне на опозиционера и яростен критик на Кремъл Алексей Навални, който се лекува в берлинската болница “Шарите”. Неговият екип смята, че атаката срещу него е извършена по нареждане на Путин, като Кремъл категорично отхвърля твърденията за връзка със случая.

Навални изпадна в безсъзнание при предизборна обиколка в Сибир. В кампанията преди вота той призоваваше сънародниците си към “умно гласуване” - да подкрепят кандидата, който има реални шансове да победи издигнатия от “Единна Русия”.

Вотът се случва и в момент на спад на популярността на управляващата партия, както заради противоречивата пенсионна реформа, корупцията и социалните проблеми на хората, така и заради последствията от кризата с коронавируса.

Именно като част от мерките за ограничаване на заразата провеждането на изборите бе разширено в три последователни дни, завършили вчера. Това решение бе сериозно критикувано от опозицията, тъй като по-продължителното гласуване усложнява работата на наблюдателите, които следят за нарушения.

В изборните секции бяха въведени строги санитарни мерки, включително редовна дезинфекция и измерване на температурата на избирателите.