Избори за Европейски парламент ще има между 6 и 9 юни 2024 г.

Топ
12:43 - 17 Май 2023
2237
Избори за Европейски парламент ще има между 6 и 9 юни 2024 г.

Следващите избори за Европейския парламент, ще се проведат между 6 и 9 юни 2024 г., съобщи ЕС.

На тях ще бъдат избрани 705-те членове на Европейския парламент.

Датите бяха избрани условно от посланиците на 27-те държави членки по време на среща в сряда и ще бъдат обявени официално следващата седмица, когато министрите формализират решението си, съобщава Euronews.

Изборите се провеждат на всеки пет години в рамките на четири дни и се считат за най-големия международен вот в света: над 400 милиона имащи право на глас от различни държави са призовани да гласуват за своите политически представители в Европейския парламент по едно и също време.

Обновяването на състава на Европейския парламент води до промени и по най-високите етажи на Европейската комисия и Европейския съвет.

Урсула Фон дер Лайен все още не е потвърдила дали възнамерява да се кандидатира за втори петгодишен мандат като председател на Европейската комисия. Законът обаче забранява на Шарл Мишел да продължи да ръководи Европейския съвет, тъй като този пост е ограничен до два последователни мандата от по 2 години и половина.

Датите 6-9 юни бяха избрани, тъй като никой друг вариант не събра необходимото единодушие, заяви пред Евронюз дипломатически източник, запознат с дискусиите.

Преди това Португалия е изразила загриженост относно датата, тъй като нейният национален празник се чества на 10 юни и това може да се отрази негативно на избирателната активност.

На предишните избори, проведени през май 2019 г., общата избирателна активност за ЕС беше 50,66 %, което бе с 8% повече в сравнение с вота през 2014 г.

В България избирателната активност беше една от най-ниските в целия ЕС - тогава под 33% от имащите право на глас българи упражниха своя вот.