Избори за парламент и губернатори в САЩ

Очаква се републиканската партия да си върне контрола върху Камарата на представителите

Новини
08:11 - 08 Ноември 2022
1600
Избори за парламент и губернатори в САЩ

Днес са решаващите парламентарни избори в Съединените щати. Очаква се републиканската партия да си върне контрола върху Камарата на представителите. 

Възможно е рапубликанците да вземат и пълен контрол върху Конгреса, ако изборите за сенатори се развият в тяхна полза в няколко ключови щата. 

Президентът Джо Байдън и бившите президенти Доналд Тръмп, Барак Обама и Бил Клинтън до последно обикаляха страната, за да агитират за двете големи партии. 

Ако Конгреса бъде овладян от републиканците, за Байдън ще бъде много по-трудно да реализира политиката си. 

Някои прогнозират промяна в позицията на Съединените щати за подкрепата на Украйна. 

Решаващи се явяват и битките за щатски губернатори. От тях зависи как ще се провеждат президентските избори след две години, на които Тръмп се надява да се върне в Белия дом.

"Днес е преломен момент. Един от тези мигове, които настъпват веднъж на три или четири поколения. Усещаме в костите си, че нашата демокрация е изложена на риск. Знаем, че сега е момента да я защитим и да я запазим", каза президентът Джо Байдън

“Даже откачения "Ню Йорк Таймс" написа статия, че латиноамериканците вече гласуват за Републиканската партия. Че много хора казват, че те са привлечени от партията на Тръмп. Аз казвам - нека я наричаме Републиканска партия. Но знам, че ме харесвате. Знам го", заяви Доналд Тръмп.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви по време на предизборна проява в Охайо в навечерието на междинните избори, че ще направи "важно изявление" следващата седмица във Флорида,

като по този начин отново намекна, че ще се кандидатира за президент, предадоха световните агенции.

"Ще направя много важно изявление във вторник, 15 ноември, в Мар а Лаго", заяви снощи Тръмп пред свои поддръжници във Вандалия, Охайо, където проведе последния си предизборен митинг, за да подкрепи кандидата на републиканците за Сената от този щат Джей Ди Ванс. "Не искаме нищо да отвлича вниманието от това колко е важен утрешният ден", добави той.

Тръмп също така каза, че според него съдебното преследване на политически съперници от страна на администрацията на президента Джо Байдън показва, че под управлението на демократите САЩ вече са преминали от социализъм към комунизъм. "Те проверяват сделки, за които аз вече съм забравил", заяви той, коментирайки продължаващите разследвания срещу него в няколко щата. "Казах, че не си спомням, защото беше преди 23 години. А те казват, че при тях са дошли правоприлагащите органи заради сделки, които сме сключили преди 23 години. Вече сме препродали всичко пет пъти.

Това са болни хора, но това е, през което трябва да преминем. Спрете го, защото това е началото на комунизма".

"Мисля, че сме пропуснали социализма. Казах, че ще имаме социализъм, но мисля, че той вече от около година е отминал. Сега сме в света на комунизма", добави Тръмп. Бившият президент каза също, че САЩ са се превърнали в "страна от третия свят" заради политиката на демократите.