Изборите за кмет на София отиват на съд

Ваня Григорова изрази сериозни съмнения в законността на вота

Общество
10:30 - 07 Ноември 2023
3174
Изборите за кмет на София отиват на съд

Машините са били сертифицирани незаконно и министърът на е-управлението не е трябвало да поставя подписа си под документа за удостоверяването им, съобщиха експерти.

Председателят на БСП-София Иван Таков съобщи, че това им дава основание да оспорват резултатите от балотажа.

На пресконференция и кандидатът за кмет на София, издигнат от Коалицията “БСП за България” Ваня Григорова изрази сериозни съмнения в законността на вота. “Данните, ако са истински, показват, че имаме двойно увеличение между първи и втори тур. Действителният ръст вероятно е още по-голям. На първи тур се преборихме с едната коалиция - на сглобката.

Срещу нас беше впрегнат целият финансов, политически и управленски ресурс, включително и електронен такъв”, заяви тя.

Бившият зам.-министър на електронното управление в правителството на Кирил Петков, Благовест Кирилов заяви, че машините са удостоверени неправомерно.

“Това, което виждаме на страницата на Министерството на електронното управление (МЕУ), когато приключва довереното изграждане и генерират хешкода, е една снимка. На нея се вижда екрана на машина и пише какъв е кодът, който не може да бъде валидиран, защото дава грешка. Странно е как от министерството на е-управлението са тръгнали да удостоверяват, след като хешкодът е компрометиран. Това означава, че въобще не е сигурно какво се удостоверява”, коментира бившият зам.-министър на е-управлението. Той подчерта, че това е нарушение на Изборния кодекс. Кирилов каза, че от изборните секции са постъпили сигнали, че хора, избрали да гласуват на двата вида избори, подават двата гласа, но излиза само една разписка - за районен кмет. “Чухме всякакви причини, но може да има дефект в софтуера, а когато хешкодът не е валиден, то не може да се удостоверят машините”.

Кирилов показа и попълнен протокол от секция в район “Средец”, на който се вижда, че няма резултати, а се води, че е финален. Той каза, че този протокол отива в Общинската избирателна комисия за обработка. Експертът подчерта, че има съмнение какви точно резултати накрая стигат в ЦИК. Кирилов подчерта, че досега никой не е одитирал “Информационно обслужване”, фирмата, която обработва резултатите.

“Никой не знае как работи софтуерът за броене, важно е кой брои и дано не се окаже, че работят с отворени резултати”, заяви бившият зам.-министър.