Изборният ден на територията на Пловдив град започна нормално и спокойно

Политика
08:31 - 09 Юни 2024
993
Изборният ден на територията на Пловдив град започна нормално и спокойно

Изборният ден на територията на 16-ти Многомандатен избирателен район (16 МИР) Пловдив град започна нормално и спокойно, към момента не са постъпвали сигнали за неотворили секции заради липса на кворум или някакъв технически проблем.

Това каза за БТА Калоян Сухоруков, председател на 16-та Районна избирателна комисия (16 РИК) Пловдив град.

Кандидатите за народни представители в 50-то Народно събрание на България и за членове на Европейския парламент от Република България на 09 юни 2024 г.  от 16 МИР са 361 издигнати от 32 партии и коалиции, а  за Европейски парламент от 31 партии и коалиции. Кандидатите за депутати се борят за 12 места (мандата) в българския парламент и общо за 17 мандата в Европейския парламент, където листата е национална.

Общо 472 са избирателните секции на територията на Пловдив град, в това число четири са избирателните секции за гласуване с подвижна избирателна кутия на хора с трайни увреждания, а девет секции са образувани в лечебни заведения и места за лишаване от свобода и в следствения арест. Четирите секции за гласуване с подвижна избирателна кутия са образувани в районите „Централен”, „Южен”, „Тракия” и „Северен”, като избирателната секция в „Тракия” ще обслужва и избирателите в район „Източен”, а секцията в „Северен” ще обслужва и избирателите в район „Западен”.

За 16 МИР – Пловдив град машините за електронно гласуване са 456, само с хартиени бюлетини ще се гласува само в три секции в Пловдив град, доставени са общо 604 500 хартиени бюлетини.