Изборният кодекс отново на дневен ред в НС след президентското вето

Продължава и обсъждането на удължаването на бюджета

Новини
07:52 - 23 Декември 2022
2270
Изборният кодекс отново на дневен ред в НС след президентското вето

В последното за тази година заседание на Народното събрание депутатите ще обсъждат ветото на президента върху Изборния кодекс. Предстои и окончателно да бъде прието удължаване на действието на тазгодишния бюджет за 2023-та. 

Изборният кодекс беше върнат за ново обсъждане, след като президентът Румен Радев наложи вето върху част от неговите разпоредби. В мотивите си държавният глава посочи, че поправките не гарантират равенството на избирателите пред закона, тайната на техния вот и оптималното организиране на изборния процес зад граница. Миналата седмица Комисията по правни въпроси отхвърли президентското вето с крехко мнозинство от 12 срещу 11 гласа.

Изборният кодекс беше приет в началото на декември след дълги заседания и остри дебати. Връщането на хартиената бюлетина и в секциите с над 300 избиратели беше една от най-конфликтните промени.

Днес депутатите ще приемат окончателно и последните параграфи на бюджета, с които действието на тазгодишния се удължава за 2023-та. Ще бъдат обсъдени предложенията за промени при преизчисляването на пенсиите, изплащането на болничните и заплатите на педагогическия и непедагогическия персонал.

Парламентарен контрол няма да има, той беше изместен и проведен в извънредното заседание във вторник.