Избягалият от реанимацията на УМБАЛ-Бургас пациент е починал

34-годишният Красимир П. скъсал системите, като разбрал, че трябва да плати тест за Ковид-19

Новини
12:25 - 07 Юли 2020
3092
Избягалият от реанимацията на УМБАЛ-Бургас пациент е починал

Помориецът, който вчера вдигна на крак УМБАЛ-Бургас и полицията, скачайки от прозореца на реанимацията, където е лежал от дихателна недостатъчност, е починал. Това съобщиха Флагман.бг, цитирайки източници от лечебното заведение. 

34-годишният Красимир П., известен в ромската махала на Поморие, е издъхнал още снощи, след като състоянието му се е влошило и бил интубиран.

Пациентът е бил настанен в болницата преди дни с дихателна недостатъчност и пневмония. 

Вчера той скъсал системите и избягал, след като е разбрал, че трябва да плати за PCR тест, тъй като не е здравноосигурен. В продължение на два часа полиция и персонал на болницата го издирваха. Открит бе в района на луксозния комплекс „Перла“, след като е бил забелязан от случайни минувачи, които са сигнализирали в полицията. При скока пациентът не е получил допълнителни травми, върнат е обратно в реанимацията.

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Бургас – д-р Георги Паздеров обясни, че на още при приемането му в болница на пациента му е направен бърз антигенен тест, който е бил отрицателен. Поради тази причина не му е направен PCR тест. 

„Има алгоритъм, по който се изследват хората, постъпили в болница. Болницата разполага със скъпи антигенни тестове, когато резултатът е отрицателен, PCR не се налага“, обясни д-р Паздеров. 

Той уточни още, че пациентът е бил в изолатора на реанимацията на УМБАЛ-Бургас и не е имал досег с други пациенти. „Всички грижи са полагани за него. Няма да позоля да изкарат виновен медицинския персонал и болницата за това, че някой е разстроен от факта, че той е бил неосигурен“, категоричен бе директорът на РЗИ.