Избягалият в Северна Корея американец е военнослужещ

САЩ
13:18 - 19 Юли 2023
2645
Избягалият в Северна Корея американец е военнослужещ

Американските военни идентифицираха войник, направил незаконно преминаване в Северна Корея във вторник. Редник Травис Т. Кинг е бил изправен пред дисциплинарни действия, преди да избяга по време на обиколка на силно укрепената гранична зона, предава "Ройтерс".

Смята се, че той е в ареста на Севера, но точният му мотив и други подробности остават неясни.

Министърът на отбраната Лойд Остин изрази загриженост за войника и потвърди, че той е задържан в Северна Корея. Официални лица отговарят на случая и работят, за да установят повече информация и да решат ситуацията.

Полковник Айзък Тейлър, говорител на американските сили в Корея, каза, че военните работят с колегите си от Корейската народна армия (KНА) за разрешаване на този инцидент.

Говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза, че американски служители в Пентагона, Държавния департамент и ООН работят, за да установят повече информация в опит да разрешат ситуацията.

"В ранен етап сме", каза тя, добавяйки, че основната грижа е да се определи благосъстоянието на войника.

Мисията на Северна Корея към ООН в Ню Йорк не отговори веднага на исканията за коментар.

Войникът е бил на цивилна обиколка с група посетители в селото на примирието в Панминджон, когато е пресякъл линията, маркираща границата, каза американски служител. Съвместната зона за сигурност в демилитаризираната зона разделя Кореите след края на Корейската война от 1950-53 г.

Американски служители бяха озадачени защо войникът е избягал в Северна Корея и очертаха озадачаваща поредица от събития във вторник.

Кинг е излежал присъдата си в ареста в Южна Корея за неуточнено нарушение и е бил транспортиран от американската армия до летището, за да се върне в родната си част в Съединените щати, казаха двама служители.

Той вече бил преминал през охраната до портата на летището и след това, поради незнайна причина, решил да избяга, каза служител. На летището се рекламират цивилни обиколки на демилитаризираната зона и Кинг изглежда е решил да се присъедини към такава, добави единият от служителите.

Двама американски служители, които говориха при условие за анонимност, казаха, че войникът е трябвало да бъде изправен пред дисциплинарни действия от американските военни. Но той не е бил в ареста, когато е решил да избяга, каза един от тях.

Свидетел цитиран от CBS News, сподели, че е бил част от същата туристическа група, казвайки, че веднага след като посетили една от сградите по време на туристическата обиколка, непознатият за него Кинг изригнал с едно шумно "xa xa xa" и избягал между сградите.

Военни анализатори коментират, че задържането на американския войник може да бъде ценно за Севера. Исторически, Северна Корея използва такива случаи за пропагандни цели, а след това изисква принудително признание и извинение от задържаните лица. Възможно е и наличие на американски официални представители в Сеул да ускори освобождаването на войника, ако Пхенян реши да говори с тях.

Гражданите на САЩ биват призовани от Държавния департамент да не влизат в Северна Корея, заради риска от арест и задържане.

Това не е първият опит на американски военен, разположен в Южна Корея, да дезертира или да премине към комунистическата държава.

Джоузеф Т. Уайт прострелял ключалката на порта, водеща към демилитаризираната зона (DMZ), разделяща Кореите, докато е бил разположен в Южна Корея през 1982 г., преди да се предаде на севернокорейските войски, пише в статия публикувана от Korea Times .

Северът твърди, че той е дезертирал, въпреки че Пхенян отказа искането на командването на ООН да се срещне с него. Американски военен говорител по-късно каза, че разследването показва, че Уайт е преминал в Северна Корея по собствена воля. Във видео, разпространено от Севера, Уайт осъжда Съединените щати и възхвалява Северна Корея и нейния тогавашен лидер Ким Ир Сен.

По-късно родителите на Уайт са получили ръкописно писмо, за което се смята, че е от сина им, в което той казва, че работи като учител и е щастлив в Севера, съобщава Washington Post. През ноември 1985 г. родителите му получават писмо, написано от севернокорейски контакт на Уайт, в което се посочва, че синът им е починал, като се е удавил в река Чонгечон през август същата година, като тялото му не е намерено.

Чарлз Робърт Дженкинс влезна в Северна Корея, докато патрулирал в DMZ през 1965 г. По-късно той изрази съжаление за бягството и обясни в съда, че опитал избегне опасни задължения в Южна Корея и битката във Виетнам. Дженкинс сподели, че е изпил 10 бири преди инцидента.

През почти четирите си десетилетия на Севера той преподава английски и също така играе ролята на американски шпионин в пропаганден филм. Дженкинс се жени за Хитоми Сога, японка, отвлечена от Пхенян. На Сога бе позволено да се върне в Япония през 2002 г., където Дженкинс се присъедини към нея с двете им дъщери през 2004 г. Дженкинс почина през 2017 г.

Джеймс Джоузеф Дреснок е 21-годишен редник от американската армия, разположен в Южна Корея през 1962 г., когато бяга на север. Изправен пред военен съд за пропускане на служба, Дреснок описва във биографичен филм за живота си как е пребягал минно поле в демилитаризирана зона.

Дреснок и трима други американски военни дезертьори, включително Дженкинс, ДжериУейн Париш и ЛариАлънАбшир, живяха в относителна изолация години наред, преди да станат звезди на севернокорейското кино, изобразявайки зли американци в пропагандни филми, популяризирани от тогавашния лидер КимЧенИр. Доклади, позоваващи се на синовете на Дреснок, казват, че той е починал в Пхенян през 2016 г.